Sánchez torna la pressió al PP i exigeix data d'investidura

El líder del PSOE acusa Rajoy de mantenir "captiva la democràcia" per la seva indefinició

Els socialistes segueixen ancorats en el 'no' sense resoldre quina alternativa quedaria a les terceres eleccions

undefined35171987 madrid  17 08 2016  politica  pedro s nchez  junto a c sar l160817162341

undefined35171987 madrid 17 08 2016 politica pedro s nchez junto a c sar l160817162341 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha fet aquest dimecres una de les escasses maniobres que li queden per esmorteir la pressió que li posen sobre les espatlles els que li demanen l'abstenció del PSOE: ha exigit a Mariano Rajoy que concreti immediatament una data per a la investidura i li ha enviat un ultimàtum que és més simbòlic que efectiu, però reforça la imatge d'aquest bumerang llançat cap al PP. Si abans de divendres el líder conservador no ha confirmat cap dia, el PSOE presentarà una moció al Congrés perquè sigui la presidenta de la Cambra baixa, Ana Pastor, la que pressioni Rajoy. No fa pinta que la iniciativa resolgui res, però ha permès a Sánchez apuntalar el relat que és el candidat popular el que "boicoteja" la investidura amb la seva inacció. "Rajoy no pot mantenir captiva la democràcia. Li exigeixo que posi data a la investidura", ha reclamat.

El secretari general dels socialistes ha volgut escoltar la compareixença que el president en funcions ha fet des de la seu del PP abans d'oferir la seva roda de premsa. Ha dit que li havia semblat "una presa de pèl", perquè Rajoy no havia aclarit cap de les incògnites que mantenen en suspens l'activitat política, però, al seu torn, Sánchez tampoc ha confirmat res més del que s'esperava, el conegut 'no' en què es manté enrocat. El socialista ha recorregut a la prudència i ha esquivat les preguntes espinoses. ¿Quina alternativa planteja si manté el rebuig al PP i assegura alhora que no vol terceres eleccions? S'han de respectar els temps institucionals, ha rematat. I també ha donat una resposta poc clarificadora per a la proposta que li acabava de llançar el líder popular. A saber: vol parlar amb Sánchez per consultar-li la data d'investidura abans de traslladar-l'hi a Albert RiveraAlbert Rivera en la reunió que mantenen aquest dijous, i fer-la pública després d'aquesta trobada.

Notícies relacionades

 "No tinc cap problema a reunir-me amb Rajoy", ha dit, però ha advertit que per asseure's a conversar li sembla més raonable que primer ell doni a conèixer el dia d'una votació en què, òbviament, Rajoy segueix sense tenir amarrat prou suport per repetir com a president, ja que, encara que Ciutadans hi acabés votant a favor, li falten set vots.

EL CALENDARI MÀGIC

¿Per què és tan important la data de la investidura? Perquè posa en marxa el rellotge institucional. Mentre no es convoqui el ple, el país pot continuar sense Govern. No obstant, una vegada votin els diputats, si no hi ha nou president, corre el temps cap a unes terceres eleccions que tothom diu que no vol, encara més amb els comicis bascos i gallecs pel mig. A més, fent comptes amb el màxim realisme possible, segons quin dia es marqui per a la investidura (s'especula amb segona votació el 2 o el 9 de setembre), o es nomena president o es donarà la inoportuna casualitat que les generals coincideixin amb dues dates amb què qualsevol activitat sembla pràcticament incompatible. Nadal i Cap d'Any.