Rajoy busca que C's es mulli més i Rivera vol data d'investidura

El líder dels taronges planeja trucar a Sánchez ben aviat per parlar sobre el pacte per Catalunya

La pressió sobre el PSOE seguirà en una setmana en què el CIS valorarà la posició de cada partit

tecnicomadrid34929731 madrid 05 08 2016 el presidente del gobierno preside  en el

tecnicomadrid34929731 madrid 05 08 2016 el presidente del gobierno preside en el

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Arrenca la setmana pendents que Mariano Rajoy i Albert Rivera posin data en els pròxims dies a la que serà la seva segona entrevista des que el cap dels populars va rebre com a encàrrec del Rei intentar formar govern. Els populars pretenen que en aquesta nova cita els ‘taronges’ es mullin una mica més sobre l'empremta que volen deixar en el futur sostre de despesa o els pressupostos per al 2017, a més de respondre públicament si accepten també participar en una segona fase de reforma de l'Administració públicareforma de l'Administració, tal com els va suggerir divendres passat Soraya Saénz de Santamaría des de la taula del Consell de Ministres. Fonts del PP afegeixen que el seu cap, que ha convocat per dimecres el seu comitè de direcció, intentarà aplanar el camí perquè Rivera afluixi la seva decisió de mantenir-se en l'abstenció en una hipotètica sessió d'investidura, amb l'objectiu que s'obri alguna escletxa al «sí» en algun moment.

    

No obstant a la cúpula de Ciutadans estan preparant aquesta trobada amb una altra brúixola, pendents de subratllar encara més del que ho van fer la setmana passada que la seva disposició a negociar qüestions econòmiques és per quan hi hagi un Executiu renovat, i no per a aquests dies sense novetats de calat, encara que se sol·licitin o es rebin informacions tècniques sobre la situació de les arques públiques, les intencions de la UE o les del mateix equip de Rajoy. En l'agenda de C’s hi ha un punt subratllat amb intenció: exigir amb més contundència a l'aspirant a la reelecció que d'una vegada posi data a un ple d'investidura.

del PP, preguntarà per criteris per als PGE mentre la UE demana ja pujada fiscal

Així mateix, fonts d'aquesta organització informen que Rivera té pensat telefonar al socialista Pedro Sánchez també aquesta setmana, segurament abans de veure's amb Rajoy, per sondejar la seva predisposició a participar en un pacte d'Estat contra l'independentisme que, si tirés endavant, s'aniria dissenyant en les següents jornades. En aquestes circumstàncies els partits seguiran amb la seva lenta partida d'escacs en les pròximes hores però, ara sí, comptant amb alguna dada demoscòpica sobre com s'estan valorant les seves respectives postures: aquest dilluns hi ha un esperat CIS amb intenció de vot.

'MAROR' DEL PSOE

Aquest baròmetre correspon al juliol i s'ha plantejat sobre la base de 2.500 entrevistes que es van realitzar en les dues primera setmanes del mes, de manera que recollirà ja l'opinió sobre els primers moviments que van fer totes les organitzacions polítiques i també el comitè federal del PSOE en què es va decidir, entre altres coses, el rebuig a un hipotètic intent de Rajoy de continuar a la Moncloa, mentre que Sánchez apuntava a quedar-se «a l'oposició».  Precisament cap al comitè federal en el seu conjunt, en lloc d'únicament cap al seu secretari general s'estan dirigint últimament les pressions que arriben des de fora de les files socialistes, en un intent que la 'maror' que ja s'observa amb algunes veus del PSOE clamant per transitar del «no» a l'abstenció passi a ser 'forta maror' i faci virar Sánchez.

De la Rosa, del PSOE,  se suma a la llista de càrrecs que obren la porta a l'abstenció si la conjuntura "canvia"

Així, al grup en què ja estaven inclosos l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero; l'expresident Alfonso Guerra o el president d'Aragó, Javier Lambán, es va unir aquest diumenge amb matisos l'actual secretari d'economia del partit, Manuel de la Rocha. En una entrevista concedida a la COPE,  De la Rocha va subratllar que la posició dels socialistes «a hores d'ara» segueix sent la negativa a Rajoy, encara que podrien reconsiderar-ho si la conjuntura es modifica, va arribar a dir, una opció que divendres passat va negar el portaveu al Congrés, Antonio Hernando, en compareixença pública. «Ara com ara la nostra posició és ferma i clara. Si les circumstàncies canviessin, potser podríem reexaminar-ho. Però en aquest moment la nostra posició és ‘no’», va emfatitzar a la ràdio el responsable d'economia, a pesar que el missatge oficial que vol llançar Sánchez és un altre.

EUROPA SEGUEIX LES CONVERSES

Notícies relacionades

Hi hagi o no finalment una reflexió en el PSOE (a qui des d'Units Podem tempten des de la llunyania per intentar una alternativa) sembla que aquest moment queda molt lluny. Per tant, sembla complicat que el full de ruta que aquesta mateixa setmana han de detallar PP i Ciutadans pugui comptar amb la complicitat dels socialistes. El Congrés seguirà treballant -dimarts hi ha reunió de la Mesa per decidir on s'asseurà cadascú aquesta legislatura, una vegada confirmat que CDC no té grup- mentre el Senat s'agafa unes vacances. Rajoy i Rivera tornen dels seus respectius descansos de cap de setmana per intercanviar opinions, «que no vol pas dir protagonitzar una negociació ja», insisteixen des de C’s. 

Es posarà sobre la taula la sol·licitud d'una data d'investidura (de nou) i es demanaran al PP els criteris que ja té rumiats per elaborar pressupostos.  Rajoy, pel seu costat, ja pot fer saber al seu interlocutor que la UE vol una pujada de l'IVA i més transparència en la contractació pública per a l'avantprojecte de pressupostos que, abans del 15 d'octubre, ha de ser remès a Brussel·les. Europa també segueix l'agenda de l'aspirant Rajoy de prop.