Zapatero advoca per un diàleg intern al PSOE sobre la investidura

L'expresident considera que seria "negatiu i inconvenient" anar a unes noves eleccions

2
Es llegeix en minuts
EFE / LLEÓ

L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha advertit aquest dijous que seria "negatiu i inconvenient" que s'haguessin de celebrar eleccions i, després d'apel·lar al PP a fer tots els esforços com a força majoritària, ha advocat per obrir un procés de diàleg intern al PSOE sobre la investidura.

L'expresident ha fet aquestes declaracions moments abans de participar en un acte d'homenatge al desaparegut alcalde de Villagatón-Brañuelas (Lleó), Benjamín Geijo, i en què ha indicat que la democràcia "ha de tenir els instruments necessaris per poder formalitzar un govern".

Tot i que ha dit que el pitjor que hi ha a la vida és donar un consell no demanat, ha considerat que el PSOE "ha de dialogar, ha d'obrir un procés de diàleg intern que uneixi el màxim consens possible" amb l'actual Executiva. I ha afegit que el PP, com la força que va rebre més suport en els últims comicis, ha de fer "tots els esforços" per conformar un Govern.

Ha apel·lat a la coresponsabilitat de tots els partits per evitar noves eleccions -i això no només recau en el PSOE, ha indicat- i ha esmentat, entre ells, Podem i el PNB, del qual ha destacat la seva capacitat de diàleg, al mateix temps que ha sostingut que pactar amb forces independentistes és "més complicat".

Zapatero ha insistit en la necessitat de "dialogar en un procés que substanciï la formació d'un govern de majoria". Un diàleg que, segons ell, "és compatible amb el posicionament ideològic i amb l'objectiu d'unir posicions polítiques molt diferents i en molts casos antagòniques".

En la mateixa línia, l'expresident ha reconegut que en tot aquest procés ha "faltat la necessària negociació", i per això ha advocat per "recuperar el temps perdut", ja que la formació de Govern correspon al PP, però també és responsabilitat de la "resta de forces polítiques, no només del PSOE", ha insistit.

Per tot això, ha demanat una oportunitat per a les negociacions i ha defensat recolzar els dirigents amb responsabilitats als quals "no només s'ha de criticar, ja que tenen una important responsabilitat".

Notícies relacionades

L'exdirigent socialista no ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat d'abstenció del PSOE per facilitar la formació d'un Govern, però sí que s'ha mostrat convençut que no s'hauran de convocar uns tercers comicis, encara que "cada partit haurà de defensar les seves postures i respondre davant els seus votants".

Per últim, ha destacat que qualsevol sortida per desbloquejar l'actual situació ha de produir-se com més aviat millor, però sobretot "haurà de ser ben explicada, fonamentada i transparent", i ha de "donar resposta a la majoria de l'electorat". Una solució que "no admet esperes" davant els reptes que ha d'afrontar el futur Govern durant els pròxim mesos a Europa i l'elaboració dels Pressupostos, ha afegit.