Operació «recuperar la confiança» entre uns distants Rajoy i Rivera

Els líders del PP i C's, condemnats a entendre's, a penes tenien tracte personal

tecnicomadrid34907038 madrid 03 08 2016  pol tica   rajoy se re ne en el congreso

tecnicomadrid34907038 madrid 03 08 2016 pol tica rajoy se re ne en el congreso

3
Es llegeix en minuts
G. R / MADRID

Intentar establir vies de diàleg amb qui, durant  mesos i mesos, ha  proclamat als quatre vents que la regeneració a Espanya només arribarà el dia que abandonis la política no deu ser gens fàcil. És pur pragmatisme  pur pragmatismei afany de supervivència extrem. Això és precisament el que està exhibint Mariano Rajoy aquests dies al buscar la complicitat d'Albert Rivera, l'home que somia apoderar-se, a llarg termini, del territori electoral conservador. I que ha demanat el seu cap polític cada vegada que n'ha tingut ocasió.

També significatiu i complex és el paper que es va dissenyant per a si mateix el mateix Rivera en aquest laberint de la investidura: passar d'assolir un pacte amb els socialistes davant el fallit intent d'arribar a la Moncloa de Pedro Sánchez, fa a penes uns mesos, a acceptar que ara ha de mantenir un canal de comunicació estable i permanent amb Rajoy, fins ara l'objecte de les seves crítiques més severes, si vol seguir fent gala d'home pactista disposat al sacrifici «pel bé d'Espanya».

¿Rajoy i Rivera estan condemnats a entendre's encara pugnant pel mateix espai electoral?.Doncs sembla que, a curt termini, a tots dos convé, a pesar  que des de començament del 2016 han arribat a compartir actes oficials en què amb prou feines es van dirigir una salutació. Però ara els interessa el desglaç. O almenys, intentar-ho. Al líder popular perquè vol ser reelegit com a president del Govern sense haver de passar per un tercer examen a les urnes. Al de Ciutadans, perquè té davant seu l'oportunitat d'influir amb 32 diputats i sent vertigen davant unes altres generals, en què podria seguir perdent escons pel fastigueig del votant.

LA CORRUPCIÓ

Rajoy va admetre davant els seus  que li toca fer un esforç per acostar-se al cap dels taronges

Tots dos van fer la setmana passada un «primer pas» per anar triturant la distància personal que  els separa, que  sempre ha sigut indissimulable. Un Govern bé val un esforç. Es van asseure cara a cara en una  sala del  Congrés, aquesta vegada separats per una taula rodona i amb papers i intencions d'avançar al davant. Però amb límits, almenys per part del cap dels taronges, que prefereix posposar les negociacions de calat per després d'una investidura i que segueix negant-se a involucrar-se en un futur Executiu popular al qual persegueixin als tribunals els casos de corrupció. Als conservadors, en aquest sentit, els espera una dura tardor. A pesar de tot això,  Rajoy va sortir de la reunió de dimecres tres d'agost bastant optimista. Rivera, una mica menys negatiu i fred que en cites anteriors, que ja és alguna cosa. 

Notícies relacionades

Aquell mateix dimecres el president popular va reunir el seu comitè de direcció després d'haver-se reunit amb el responsable de C’s. Només 24 hores abans havia fet el mateix amb el socialista Pedro Sánchez. En aquell conclave intern va confessar, segons fonts del seu entorn, que veia cada vegada menys probable complir amb el seu desig de poder convocar amb garanties d'èxit una sessió d'investidura a finals d'agost perquè encara hauria de dedicar-li temps a «recuperar la confiança» del capità de Ciutadans. Amb qui pot haver trencat el gel, però poc més.

Rivera ja no demana el cap de l'aspirant per la corrupció, Rivera ja no demana el cap de l'aspirant per la corrupció, però sostenen en el seu entorn que de ganes no n'hi falten

Però no només Rajoy haurà de fer esforç. També els seus companys, els que es reien del «'naranjito'» o els que, el dia en què Sánchez va intentar la investidura a l'hemicicle avalat per Rivera, van titllar aquest últim de «traïdor» o «nenet». El cap de C’s, per la seva part, ja no demana que Rajoy se'n vagi. Encara que apunten els que el coneixen que de ganes, n'hi segueixen sobrant.