Rajoy utilitzarà el nou desafiament català per atraure PSOE i C's

El líder del PP pretén que Rivera passi de l'abstenció al 'sí' en la nova negociació

Sánchez manté el seu rebuig però creu gairebé impossible forjar una aliança alternativa

 

  / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Ja amb el document del Rei que l'acredita com a candidat oficial a la Presidència del GovernMariano Rajoy encara una setmana fonamental en les negociacions d'investidura. Dimarts es veurà amb Pedro Sánchez i un dia després farà el mateix amb Albert Rivera, amb qui ja es va citar a inicis de juliol. Aquelles entrevistes van servir de poc: Ciutadans ja havia anunciat la seva abstenció i el PSOE va mantenir el seu vot en contra. Però els col·laboradors del líder del PP creuen que aquesta vegada serà diferent. No tan sols es tractarà d'un sondeig molt genèric, com llavors, sinó que Rajoy vol entrar en matèria negociadora. Dos seran els assumptes sobre els quals el president en funcions basarà els seus intents de persuasió: la por a més retallades si no hi ha Executiu i el nou desafiament arribat de Catalunya.

La resolució de desacatament al Tribunal Constitucional que el Parlament va aprovar dimecres passat li servirà a Rajoy, segons el seu entorn, per rebutjar qualsevol negociació d'investidura amb Convergència (ara Partit Demòcrata) i defensar que necessita “el suport dels constitucionalistes”. La idea és pressionar, sobretot, Rivera. Els conservadors assenyalen que aquest és un assumpte especialment sensible per a Ciutadans i que podria servir per canviar el sentit del seu vot amb l'argument que, davant el previsible augment del desafiament a causa dels compromisos que pot adquirir Junts pel Sí amb la CUP, es necessita “com més aviat millor” un Govern amb plenes facultats. I si Rivera passa al suport, el PP considera que el PSOE tindrà molt difícil bloquejar la reelecció de Rajoy.

L'altra gran punt fort es troba en la Unió Europea. El president en funcions, expliquen en el seu cercle, insistirà que Espanya s'ha salvat de la multa i ha aconseguit dos anys més de termini per reduir el seu dèficit a canvi que, a l'octubre, el nou Executiu entregui un full de ruta. Contràriament, continuen les mateixes fonts, la UE reactivarà l'exigència de retallades, amb especial incidència en les comunitats autònomes, governades la majoria pels socialistes.

PROPOSTES “MÉS CONCRETES”

Rajoy busca traslladar la impressió que aquesta vegada va de debò. Els seus col·laboradors estan preparant un document que, segons el PP, dotarà de “més concreció” les propostes que va traslladar als seus potencials aliats fa uns setmanes (van ser un mer resum del seu programa), encara que des de la Moncloa expliquen que es tracta, més aviat, d'una iniciativa per dotar-se d'un “procediment de treball” amb C’s i el PSOE. Tot i així, la direcció popular dóna per fet que els moviments de Rivera cap al ‘sí’ i de Sánchez cap a l'abstenció no seran fàcils. Podrien basar-se, expliquen, en canvis en la reforma laboral, la LOMCE, les pensions, el finançament autonòmic i la reforma constitucional.        

Sánchez, mentrestant, li exigirà dimarts a Rajoy que es presenti a la seva investidura. De tots els missatges que ha llançat en els últims temps el líder socialista, aquest és dels pocs que resulten inamovibles. Tant, que dijous passat, després de la seva cita amb el Rei, va desenvolupar una tesi que va causar sorpresa dins i fora del seu partit: el debat d'investidura pot servir perquè Espanya tingui un Govern, sí, però aquesta és una conseqüència secundària; el més “transcendent”, va sostenir, és que la cita parlamentària “posa en marxa el rellotge de la democràcia”, ja sigui perquè puguin convocar-se eleccions, ja perquè un altre aspirant intenti arribar a la Moncloa.

El secretari general del PSOE es mou entre tres negatives: a col·laborar en la reelecció del president en funcions, a uns nous comicis i a forjar una majoria alternativa. Els tres rebutjos són incompatibles, però Sánchez té una via d'escapament en cadascun. Insisteix que votarà en contra de Rajoy, però deixa la porta oberta a virar cap a l'abstenció (cosa que li va tornar a demanar aquest diumenge Felipe GonzálezFelipe González), sobretot si els conservadors sumen C’s. Subratlla que no desitja unes terceres eleccions, però afegeix que si n'hi ha no en serà culpable. I encara que evita apostar clarament per un Executiu diferent del del PP, argumenta que no és moment de caure en “elucubracions”.

EL PESSIMISME

Notícies relacionades

Sánchez juga a la confusió, però el seu nucli dur es mostra pessimista sobre les seves possibilitats de ser investit. “És impossible que Podem i Ciutadans formin part de la mateixa aliança”, assenyala un col·laborador del secretari general. L'altra via passa per tancar un pacte amb el partit morat juntament amb els independentistes i nacionalistes, però les relacions amb la formació que lidera Iglesias són gairebé nul·les i estan marcades per la desconfiança, més encara després de la falta d'acord a la Mesa del Congrés. “Amb Iglesias és impossible”, assenyalen en l'entorn de Sánchez. I en qualsevol cas, encara que els vincles entre els secretaris generals del PSOE i Podem fossin més estrets i sòlids, aquesta entesa necessitaria també comptar amb ERC i l'antiga CDC, cosa que els socialistes s'han prohibit a si mateixos i que el nou desafiament del Parlament al Constitucional fa encara més difícil.