LA LLUITA CONTRA EL GIHADISME

Detinguts a Arbúcies dos germans per finançar a l'Estat Islàmic

És la primera vegada que la Guàrdia Civil aconsegueix evidències concretes de l'enviament de diners als terroristes

Arbúcies / ATLAS

Arbúcies
jcortadellas34831057 arbucies  la selva  societat  detencio de dos persones acusa160727103239
jcortadellas34831058 arbucies  la selva  societat  detencio de dos persones acusa160727103223
jcortadellas34831056 arbucies  la selva  societat  detencio de dos persones acusa160727101851
jcortadellas34831806 detenidos en arb cies dos hermanos por financiar al estado i160727125156

/

3
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Civil va activar ahir una operació per detenir simultàniament dos germans residents a Arbúcies, un poble de la província de Girona. Els homes, d’origen marroquí, tenen 33 i 22 anys. Es deien Abdelhak i Omar, respectivament, i de cognom El Jelaly. Tots dos estan acusats de col·laborar amb una estructura permanent de finançament de l’Estat Islàmic, segons va informar el Ministeri de l’Interior.

Aquesta investigació, desenvolupada amb la col·laboració del Centre Nacional d’Intel·ligència, és la primera a Espanya en què s’aconsegueixen evidències concretes de remeses de diners des d’Europa per facilitar l’operativa de l’Estat Islàmic.

Els dos germans haurien enviat quantitats –que oscil·len entre els 900 i els 1.500 euros, segons les primeres dades de la investigació– a través de la firma de remeses internacional Western Union que, previ pas per Turquia, van acabar en fons administrats per l’aparell econòmic de l’organització terrorista a Síria i l’Iraq. 

DINERS PER A TRASLLATS / Aquests recursos econòmics servien per sufragar el trasllat d’operatius a zones de conflicte. Als arrestats se’ls imputen delictes de finançament del terrorisme, col·laboració amb grup terrorista i adoctrinament.

Els dos sospitosos, juntament amb un tercer germà –Bacher El Jelaly– mort a Síria, feien arribar els diners utilitzant identitats falses atribuïdes als gestors del grup terrorista. Quan, segons fonts policials, Bacher es va desplaçar a la zona de conflicte amb la seva dona i dos fills per integrar-se com a militant al Daesh, no van cessar els enviaments de diners des d’Espanya. 

LA INVESTIGACIÓ  / Aquells enviaments de diners ininterromputs van cridar l’atenció dels investigadors que, en aplicació de la llei de prevenció per al blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme, van estirar fil.

Els agents van registrar els dos domicilis durant més de vuit hores, des d’abans de les cinc de la matinada i fins a les dotze del migdia. Al final es van emportar els dos germans El Jelaly emmanillats, observats des de la vorera del davant per les càmeres de televisió i també un bon nombre de veïns. 

L’operació va ser ordenada directament per l’Audiència Nacional. 

ALERTA TERRORISTA / Des de l’elevació al nivell 4 de l’alerta antiterrorista el 26 de juny del 2015 a Espanya, els cossos policials centren les seves indagacions en la detecció tant de possibles terroristes que podrien atemptar a Espanya com de col·laboradors que difonen el seu missatge per reclutar joves o per al seu finançament. L’1 de juliol passat, la Guàrdia Civil va detenir a Lleida tres germans de nacionalitat pakistanesa acusats d’enaltir el terrorisme gihadista.

Arbúcies, tal com va recordar el seu alcalde, Pere Garriga, és un poble de 7.000 habitants ubicat en una vall que pertany al Parc Natural del Montseny. Té un 25% de població immigrant i, més o menys, la meitat d’aquesta procedeix del Marroc. 

INESPERAT / La convivència entre tots és bona i mai s’han registrat incidents que no es puguin considerar «normals». «Ningú podia esperar que això pogués succeir en un lloc com aquest», va remarcar Garriga.

La mort de Bacher a Síria es va saber a Arbúcies. Però la gravetat de l’assumpte va contribuir a fer que el poble fos incapaç d’assimilar-lo completament. Ni l’alcalde va sospitar dels dos germans que seguien allà. «No sé si la Guàrdia Civil o els Mossos d’Esquadra van començar llavors a investigar-los, però nosaltres no teníem per què dubtar-ne, no donaven cap mostra d’haver-se radicalitzat».

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil va trucar de matinada al cap de la policia local per avisar-lo que eren al seu municipi. L’enrenou es va desencadenar del tot quan van començar a arribar els periodistes per seguir en directe els registres als domicilis d’Abdelhak i Omar.

Per més vegades que ho diguessin per la televisió, per als veïns d’Arbúcies no resultava fàcil de creure que els germans El Jelaly estiguessin finançant el terrorisme gihadista. El nom de l’Estat Islàmic sona massa aterridor per a un poble tan tranquil.