El Rei es mostra "molt preocupat" i demana als partits que facin el "màxim esforç"

Pedro Quevedo, de Nova Canàries, inaugura les audiències a la Zarzuela i assenyala que Felip VI insta a "explorar totes les possibilitats"

 

  / EFE / POOL

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

En el primer dia dels tres que dedicarà a rebre els líders polítics per explorar la difícil governabilitat d'Espanya, Felip VI s'ha mostrat “receptiu i preocupat”, fins i tot “més preocupat” que en la breu i frustrada legislatura anterior, que va desembocar en la repetició dels comicis. Així és com ha trobat el Rei Pedro Quevedo, únic diputat de Nova Canàries i encarregat d'inaugurar aquesta ronda a la Zarzuela, la quarta des de començament d'any.

El Monarca, segons Quevedo, ha assenyalat que “s'han d'explorar totes les possibilitats i fer el màxim esforç” per evitar unes terceres eleccions generals.  

El cap de l'Estat anirà rebent al Palau de la Zarzuela fins dijous que ve els diferents partits amb representació parlamentària, de més petit a més gran, i tancarà la ronda amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Mariano Rajoy, com a candidat de la formació més votada.

UN ESFORÇ "INSUFICIENT"

El diputat de Nova Canàries, que va concórrer el 26 de juny en la mateixa candidatura que el PSOE, ha traslladat a Felip VI que Rajoy “no pot comptar” amb el seu vot. “El nostre candidat és Pedro Sánchez”, ha assenyalat Quevedo, sense deixar del tot clar si, al seu parer, el líder socialista, que va aconseguir 85 diputats, hauria d'intentar la seva investidura. “Li he traslladat la nostra preocupació. Tenim la sensació que Rajoy està treballant més per a unes terceres eleccions que per aconseguir la seva investidura. Ha obert un procés de no negociació”, ha assenyalat el diputat canari sobre l'actitud del PP, segons la seva opinió “clarament insuficient”, per poder aconseguir la reelecció del president en funcions.    

Després de Quevedo, Felip VI ha mantingut una audiència amb Isidro Manuel, de Fòrum Astúries, i amb Ana Oramas, de Coalició Canària. A la tarda serà el torn de Javier Esparza (Unió del Poble Navarrès) i Alberto Garzón (Izquierda Unida).

Manuel, que va anar a les mateixes llistes que el PP en els comicis, ha mostrat una posició molt diferent de la del diputat canari. "El PP ha guanyat amb claredat. Qui ha de governar, per sentit comú, és Rajoy", ha assenyalat el dirigent de Fòrum Astúries després de la seva entrevista amb el cap de l'Estat. 

LA DECISIÓ DEL MONARCA

Dijous, després de veure 14 dirigents (han declinat els de Bildu i ERC), el Monarca haurà de decidir si encarrega la formació de Govern a Rajoy, o bé prefereix no assenyalar ningú, al considerar que no hi ha cap principi d'acord que garanteixi l'èxit d'un debat d'investidura.

Notícies relacionades

En cas que Felip VI sí que ofereixi al líder del PP la formació del nou Executiu, Rajoy podria declinar (com va fer el gener passat) o bé acceptar la proposta i, si encara no té els suports ben lligats, demanar-li a la presidenta de la Mesa del Congrés, Ana Pastor, un temps raonable per aconseguir-los i que la sessió extraordinària s'ajorni unes setmanes.

Ja hi ha un antecedent en aquest sentit. José María Aznar, el 1996, va reclamar 20 dies al llavors president de la Cambra baixa, Federico Trillo, per rematar l'acord amb CiU i el PNB.