El paper de Ciutadans i el de Felip VI centren una setmana clau

El PP rematarà la pressió per aconseguir el 'sí' de Rivera i l'abstenció de Sánchez

El Rei decidirà si assenyala o no Rajoy després de la ronda amb els partits que s'inicia demà

 

  / EFE / FRANCISCO GÓME

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Un mes després de les eleccions, Espanya segueix sense saber quan es podrà nomenar el president del Govern. Han passat trenta dies sense que el guanyador d'aquests comicis, Mariano Rajoy, hagi donat mostres públiques de tenir els suports necessaris per assegurar-se la reelecció. Els seus col·laboradors diuen que, encara que pugui semblar el contrari, el líder del PP manté “molts contactes” per aconseguir ser investit i que són “discrets” perquè entén que així seran més fructífers. No els va anar malament als populars dimarts passat al Congrés quan, amb molta discreció, van aconseguir que CDC, PNB i Coalició Canària els donessin 10 vots per a les vicepresidències de la Mesa...

En els pròxims dies es podrà comprovar si aquestes gestions de caràcter reservat de Rajoy i l'assetjament mediàtic que els dirigents del PP mantenen sobre Ciutadans perquè passi de l'abstenció al ‘sí’ en la investidura han fet efecte. De rebot, els conservadors esperen que el PSOE de Pedro Sánchez, davant 170 vots afirmatius (137 del PP, 32 de Ciutadans i 1 de Coalició Canària), tingui més fàcil saltar del ‘no’ a l'abstenció, necessària perquè el polític gallec segueixi sent president.

QUARTA RONDA AMB EL REI

De l'enrevessat escenari en parlaran tots ells i la resta de dirigents amb Felip VI a partir de dimarts. El Monarca inaugurarà aquest dia una altra ronda (i en van quatre des del 20-D) per saber si algun dels representants polítics compta amb els suports necessaris per ser investit president. La Constitució reserva al cap de l'Estat la potestat de proposar al Congrés un candidat a la presidència del Govern.

En el cas que Rajoy, que acudeix l'últim a les entrevistes dijous, no hagi aconseguit que es consolidi l'operació amb Ciutadans i el PSOE, la decisió del Rei podrà adquirir una rellevància desconeguda en la seva incipient carrera en la prefectura de l'Estat. 

Si no hi ha pacte abans de dijous,  el Monarca pot proposar el líder del PP o donar temps perquè es forgi un acord

Felip VI tindrà dues opcions: proposar al president en funcions, com va fer al gener (davant el risc que torni a declinar l'oferimentdeclinar  o per forçar que Rajoy acceleri les negociacions a fi de no anar a una investidura fallida), o ajornar la decisió d'assenyalar a ningú i així permetre més marge perquè es forgi un acord.

LA DECISIÓ DE PASTOR

En el cas que nomeni Rajoy, la pilota passarà a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, Ana Pastor, del PP, que haurà de decidir, en conversa amb el cap de l'Executiu en funcions, la data per presentar-se a la reelecció.

Normalment, aquesta sessió s'ha celebrat pocs dies després del pronunciament del Monarca. Només en una ocasió el lapse de temps entre la proposta i la celebració del debat es va dilatar tres setmanes. Va ser el 1996, quan José María Aznar va ser designat el 12 d'abril i va sortir elegit en primera volta amb majoria absoluta, el 4 de maig, gràcies als vots de CiU, PNB i la Coalició Canària.

Rajoy va suggerir fa dues setmanes que li agradaria que el debat comencés el 2 d'agost, encara que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va deixar caure divendres passat que si se celebrés en els últims dies d'aquest mes es podria treballar de forma accelerada per aprovar el sostre de despesa i els Pressupostos del 2017, els dos assumptes que més preocupen l'Executiu en funcions.

COM SEDUIR CIUTADANS

¿Què pot oferir Rajoy a Albert Rivera per complir amb el seu pla i aconseguir que els 32 diputats de Ciutadans li donin el ‘sí’?  El líder del partit taronja va dir durant la campanya que no ajudaria a perpetuar el dirigent popular a la Moncloa ni tan sols amb la seva abstenció, però el 13 de juliol es va corregir a si mateix i, després d'una reunió de la seva executiva, va aixecar el veto. En aquestes dues setmanes, en les múltiples entrevistes que Rivera ha ofert, ha assegurat que el seu partit ho ha fet “pel bé d'Espanya” i perquè abomina que s'hagin de convocar unes terceres eleccions. Els dos arguments serien vàlids per justificar el ‘sí’. 

Rivera va canviar del 'no' a l'abstenció Rivera va canviar del 'no' a l'abstenció "pel bé d'Espanya", un argument que pot valer també per acabar donant el 'sí' a Rajoy

Notícies relacionades

Fins ara, diversos membres de Ciutadans consultats per aquest diari descarten qualsevol tipus “de negociació” per  recolzar activament Rajoy, perquè creuen que no està capacitat per dirigir la nova etapa “de regeneració que necessita Espanya”. Aquestes mateixes fonts rebutgen la possible entrada a un Executiu amb el polític gallec al capdavant per la possibilitat que “segueixin sortint casos de corrupció en el PP”. “Un cop et veuen asseguts a la mateixa taula del Consell de Ministres és molt difícil marcar distàncies”, adverteix un dels col·laboradors de Rivera.

D'aquí uns dies se sabrà si Ciutadans es torna a corregir a si mateix “pel bé d'Espanya”.