EL POLS SOBIRANISTA

Junts pel Sí esmena el full de ruta per incloure-hi un "mecanisme unilateral d'exercici democràtic"

La proposta, pactada amb la CUP, s'aplicaria després d'aprovar-se les "lleis de desconnexió"

Munté i Romeva difereixen sobre la conveniència de convocar un referèndum unilateral

epons34737208 comissio proces bertran160718103708

epons34737208 comissio proces bertran160718103708

1
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES CANELA / BARCELONA

Nou pas endavant en el full de ruta sobiranista. Junts pel Sí ha acceptat aquest dilluns, d'acord amb la CUP, incloure en el procés de "desconnexió" amb l'Estat un "mecanisme unilateral d'exercici democràtic" que s'aplicaria després de l'aprovació de les anomenades "lleis de desconnexió" i amb anterioritat a la convocatòria de "l'assemblea constituent". Aquest pacte queda plasmat a les conclusions de la comissió d'estudi del procés que s'han aprovat aquest dilluns al Parlament. Els dos grups independentistes han transaccionat les seves respectives propostes en un sol document d'11 punts.

El punt 7 indica textualment que "després de la fase de participació ciutadana, es completarà la desconnexió amb la legalitat de l'Estat espanyol a través de l'aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya, un mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l'assemblea constituent". Aquest mateix punt acaba el seu redactat amb una declaració de caràcter preventiu davant possibles suspensions per part del Tribunal Constitucional, a l'indicar que "les lleis de desconnexió no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal".

Aquestes conclusions podrien acollir la proposta d'un referèndum unilateral d'independència (RUI), defensat per la CUPDemòcrates de Catalunya i l'ANC, sobre la qual el Govern ha defensat aquest dilluns posicions contradictòries. El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha afirmat a Catalunya Ràdio que l'Executiu "s'obre a alterar el full de ruta en favor d'un referèndum". En canvi, la consellera de Presidència, Neus Munté, ha assegurat que el full de ruta no preveu "per ara" el RUI donades les "dificultats d'ordre tècnic" per dur-lo a terme.

SÍ QUE ES POT I PPC

Notícies relacionades

Les conclusions de Catalunya Sí que és Pot i el PPC han diferit de les tesis independentistes. Sí que és Pot defensa l'objectiu d'un nou marc constitucional per a Catalunya, basat en el dret d'autodeterminació, i refusa les conclusions "prefigurades amb anterioritat" per la majoria parlamentària a la Cambra catalana. En aquest sentit, també descarten la interpretació de Junts pel Sí del 27-S: "No hem considerat mai que les eleccions del 27-S tinguessin caràcter plebiscitari". Finalment, recalquen la impossibilitat d'obtenir cap reconeixement intern i extern "per la via de la unilateralitat", sigui DUI o RUI.

En un extrem totalment oposat, el PPC conclou que l'objecte de tota la comissió se situa "fora de l'Estat de dret" i recalca el caràcter "anòmal" d'una comissió en què dos grups polítics, PSC i Ciutadans, no han participat en els seus treballs. Finalment, els populars sostenen que "l'execució d'un procés constituent unilateral" provoca "enfrontaments" i posa en risc "el marc de convivència pacífica i democràtica".