EL POLS SOBIRANISTA

Junts pel Sí obre la porta a vies unilaterals si l'Estat manté el bloqueig

La comissió d'estudi del procés tanca els seus treballs amb les conclusions dels grups

jjubierre34503072 el president de la generalitat  carles puigdemont  amb part 160629115525

jjubierre34503072 el president de la generalitat carles puigdemont amb part 160629115525 / ACN

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES CANELA / BARCELONA

"Vies democràtiques d'unilateralitat". Amb aquesta ambigua expressió, Junts pel Sí sembla avalar possibles accions unilaterals per part del Govern en cas que l'Estat segueixi donant cops de porta a les reivindicacions sobiranistes. Així consta en les conclusions de la comissió d'estudi del procés independentista que el grup parlamentari que sustenta a l'Executiu ha presentat aquest divendres al Parlament. Una aposta que es podria interpretar com una porta oberta, per exemple, al referèndum unilateral (RUI) que abandera la CUP en les seves pròpies conclusions. La comissió es tancarà aquest dilluns amb la votació de les propostes de cada grup.

"L'Estat espanyol no ha volgut donar una sortida democràtica a la legítima aspiració d'una bona part de la societat catalana. Cal posar a debat, paral·lelament al debat constituent, les vies democràtiques d'unilateralitat en el cas que l'Estat segueixi amb el mateix criteri", diu el text de Junts pel Sí, que també proposa que el Govern català posi a disposició de la ciutadania "els recursos que siguin necessaris per aconseguir un debat constituent de base social, que sigui prou transversal, plural, democràtic i obert". Per donar compliment a aquest mandat, el grup que integra CDC i ERC advoca per la creació via Parlament d'una comissió de seguiment del debat participatiu.

En el cas de la CUP, en les seves conclusions defensa que el procés constituent pot servir "per tornar la sobirania pròpia que pertany a la població catalana". Els anticapitalistes reclamen "el disseny d'una nova Constitució enfocada a les necessitats de les persones". En aquest sentit, aposten per un primer debat participatiu que incorpori múltiples votacions sobre els temes tractats. A continuació vindria el referèndum unilateral d'independència i la creació posterior d'una "assemblea constituent" que redacti el text constitucional.

SÍ QUE ES POT I EL PPC, EN CONTRA

Notícies relacionades

Les conclusions de Catalunya Sí que és Pot i el PPC han diferit de les tesis anteriors. Sí que es Pot defensa en la seva proposta l'objectiu d'un nou marc constitucional per a Catalunya, basat en el dret d'autodeterminació, i refusa les conclusions "prefigurades amb anterioritat" per la majoria parlamentària a la Cambra catalana. En aquest sentit, també descarten la interpretació de Junts pel Sí del 27-S: "Mai hem considerat que les eleccions del 27-S tinguessin caràcter plebiscitari". Finalment, recalquen la impossibilitat d'obtenir cap reconeixement intern i extern "per la via de la unilateralitat", sigui DUI o RUI.

En un extrem totalment oposat, el PPC conclou que l'objecte de tota la comissió se situa "fora de l'Estat de dret" i recalca el caràcter "anòmal" d'una comissió en què dos grups polítics, el PSC i Ciutadans, no han participat en els seus treballs. Finalment, els populars sostenen que "l'execució d'un procés constituent unilateral" provoca "enfrontaments" i posa en risc "el marc de convivència pacífica i democràtica".