CDC maniobra per aconseguir grup propi al Congrés

Homs es presenta a la presidència de la Mesa i no especifica qui votarà si ell no passa a la segona ronda

ERC renuncia a recolzar cap candidat al donar per fet que el PP té assegurat el control de la Cambra

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Convergència es nega a explicitar en públic a qui acabarà elegint com a president del Congrés, si la popular Ana Pastor, o un candidat progressista (Patxi López o Xavier Domènech). Els catalans saben que el PP és l'únic partit que els pot garantir la formació del grup propi a la Cambra baixa, ja que no arriben per resultats electorals i necessiten l'ajuda del partit conservador. Amb aquest condicionant, el portaveu a Madrid, Francesc Homs, ha anunciat aquest dilluns a última hora la jugada que posaran en marxa a l'hemicicle en la constitució de les Corts. El mateix Homs es proposarà en primera votació com a candidat. Els 8 diputats de CDC introduiran una papereta amb el seu nom en l'urna, tot i que és impossible que obtingui més vots que els propis. Per tant, no passarà a la segona votació, a la qual només accedeixen els dos candidats més votats.

En aquella segona ronda hi seran Pastor, perquè el PP ja ho ha tancat amb Ciutadans, i o bé López o bé Domènech. En aquesta tessitura, la d'elegir un president del Congrés conservador o progressista, CDC no té resposta. S'enroca a dir que té possibilitats de passar a la segona votació i fins que no es vegin en aquesta tessitura no avançaran esdeveniments.

“Ja ho veurem”, ha dit Homs en una roda de premsa al Congrés en la qual s'ha dedicat a esquivar la resposta a aquesta pregunta clau. ¿S'abstindrà CDC en la segona votació per permetre que el PP domini el Congrés a canvi d'obtenir grup propi? I a aquesta altra: ¿Entendran els seus electors que faciliti la presidència a una política del PP? 

Homs nega que tinguin resposta en aquests moments, però desvincula que hagi blindat amb els conservadors l'ajuda per obtenir grup propi. No obstant, fonts populars han indicat que s'ha arribat a un pacte amb CDC per facilitar-los el grup a canvi de la seva abstenció a la presidència del Congrés.

LA “CERIMÒNIA DE LA CONFUSIÓ”

Notícies relacionades

En principi, Homs només comptarà amb els vuit vots del seu propi partit. El seu aliat més probable era ERC, però els republicans ja han anunciat que no recolzaran cap aspirant a presidir el Congrés. “Agradi més o agradi menys, i a nosaltres ens agrada més aviat poc, el PP tornarà a presidir el Congrés”, ha assenyalat el seu portaveu, Gabriel Rufián, subratllant que és la ministra en funcions de Foment, l'aspirant que compta amb més suports, gràcies al pacte entre els populars i Ciutadans.

“A aquestes hores la nostra opció és renunciar a participar en aquesta cerimònia de la confusió”, ha acabat dient Rufián.