Sánchez: "Rajoy no pot comptar amb el PSOE per a la seva investidura"

El líder socialista assenyala que el líder del PP "s'ha de presentar a la investidura" a començaments d'agost

Indica que vol continuar com a secretari general perquè "cal seguir innovant"

  / AGUSTÍN CATALÁN

 
epons34737747 madrid 18 07 2016  pol tica   el secretario general del psoe160718132316

/

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Ni abstenció, i encara menys vot a favor. Pedro Sánchez ha tornat a traslladar aquest dilluns el rebuig del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy. Aquesta vegada, a diferència de la setmana passada després de la seva reunió amb el president en funcions, el líder socialista no ha subjectat el seu 'no' a cap element temporal (“avui es reafirma en el seu vot en contra”, va dir fa cinc dies), i així ha donat a entendre que és una posició definitiva. Durant el seu breu discurs davant els parlamentaris del PSOE, en què no hi ha hagut cap espai per a l'autocrítica pels 85 diputats obtinguts, Sánchez també ha assenyalat que el paper del seu partit és estar a l'“oposició”, perquè correspon a Rajoy, com a candidat més votat, intentar formar Govern.

“Rajoy ha de fer tres coses. S'ha de presentar a la investidura, i dono per bones les dates del 2 al 5 d'agost. Ha d'articular una majoria suficient amb els seus aliats potencials, i per fer-ho ha de preparar un programa de polítiques de canvi respecte als últims quatre anys. Ja li adverteixo que no pot comptar amb el PSOE per a aquest Govern i per a aquesta investidura. I ha de forjar un Govern conservador no continuista”, ha assenyalat el secretari general dels socialistes durant la seva breu intervenció en obert, en què ha tornat a subratllar que el seu partit està disposat a mantenir “el diàleg necessari” amb el PP, però en cap cas a “negociar”.

“Nosaltres assumim la nostra responsabilitat de ser oposició, una oposició útil i constructiva. Però perquè hi hagi oposició hi ha d'haver Govern”, ha recalcat Sánchez, que una vegada més ha deixat la porta oberta a intentar la seva pròpia investidura si Rajoy fracassa o torna a rebutjar presentar la seva candidatura al Congrés, com va fer a principis d'any. La possibilitat que el líder socialista intenti forjar un Executiu alternatiu al del PP és defensada pels barons més pròxims a Sánchez i fa posar els pèls de punta als dirigents territorials crítics.

LA MALA RELACIÓ AMB PODEM

Ciutadans ha deixat clar que en cap cas se sumarà aquesta vegada a aquesta empresa, i de l'única manera que Sánchez podria arribar a la Moncloa és amb Podem l'independentisme català. Les relacions amb el partit de Pablo Iglesias són pèssimes, com ha tornat a posar de manifest la candidatura de Xavier Domènech a presidir el Congrés Xavier Domènech, i Sánchez ha reiterat en nombroses ocasions que l'Executiu d'Espanya no pot descansar “sobre aquells que la volen trencar”.

Notícies relacionades

A la corda fluixa, amb una part del partit que el vol rellevar quan es formi Govern i es convoqui el congrés del PSOE, endarrerit des del febrer, Sánchez ha tornat a indicar que es vol mantenir com a secretari general, un lloc al qual també ha donat mostres d'aspirar Susana DíazSusana Díaz. “He complert dos anys de lideratge i hem de seguir innovant”, ha assenyalat.

No hi ha hagut cap menció als possibles motius dels resultats del PSOE el 26 de juny, quan va obtenir 52 diputats menys que el PP i va tornar a perforar el seu terra electoral.