Barons afins impulsen Sánchez a intentar la seva investidura

Iceta i Armengol creuen que el líder del PSOE hauria de fer el pas si Rajoy fracassa

Els líders territorials difereixen entre abstenir-se i tornar a buscar la Moncloa

undefined34596436 madrid 06 07 2016 miquel iceta a su llegada a la sede social160706203914

undefined34596436 madrid 06 07 2016 miquel iceta a su llegada a la sede social160706203914 / J M Prats

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Les trobades de Pedro Sánchez amb els líders territorials del PSOE estan posant de manifest les diferències dins del partit sobre quins són els passos a fer. Uns barons creuen que si Mariano Rajoy no ha aconseguit els suports per a la seva reelecció, els socialistes haurien de facilitar la seva investidura per evitar noves eleccions. Altres assenyalen que no s’ha de permetre en cap cas la continuïtat del PP. I hi ha, per últim, líders territorials, tots grans defensors de l’actual direcció, que creuen que si el president en funcions fracassa, Sánchez hauria de tornar a intentar-ho. El PSOE manté obertes totes les opcions mentre el seu secretari general continua sense fer declaracions.

Ahir es van reunir amb el líder socialista valencià Ximo Puig, el català Miquel Iceta i la balear Francina Armengol, la primera dirigent de pes a deixar anar la idea que Sánchez ha d’aspirar a convertir-se en el cap de l’Executiu: «Si Rajoy no és capaç d’aconseguir els suports necessaris,  ho ha d’intentar».

Iceta va ser menys contundent. El líder del PSC va assenyalar que aquesta era només una «possibilitat», però va anar més enllà del discurs de la resta de barons: «És la lògica del sistema. Si el que guanya no ho aconsegueix, ho prova un altre».

Aquesta tesi xoca amb la de la majoria dels líders territorials i amb el que ha expressat la mateixa dirección. L’andalusa Susana Díaz sol argumentar que si amb els 90 diputats de desembre no es pot aconseguir, molt menys amb els 85 actuals. I un dia després dels comicis, Antonio Hernando, al valorar el resultat, va dir que els ciutadans havien «posat» el PSOE «en l’oposició». 

Sánchez, mentrestant, guarda silenci. «Serà en el comitè federal de dissabte on farà una exposició pública», van dir en el seu entorn.

Notícies relacionades

En el que tots els socialistes coincideixen és a dir que Rajoy ha de buscar els suports entre els partits conservadors. Però alhora  molts barons i dirigents del PSOE deixen la porta oberta a una abstenció en l’últim moment per no repetir eleccions.