El PSOE: "No recolzarem Rajoy ni ens abstindrem"

Els socialistes intenten superar la seva divisió interna sobre si permetre o no la reelecció del líder del PP

Carreguen contra Iglesias per haver "debilitat les forces del canvi"

undefined34478783 madrid 27 06 2016  pol tica   el secretario general del psoe160627140252

undefined34478783 madrid 27 06 2016 pol tica el secretario general del psoe160627140252 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un dia després d'haver salvat la cara, al no sucumbir al ‘sorpasso’ de Podem  ‘sorpasso’ de Podem malgrat haver tret el pitjor resultat de la seva història, el PSOE ha intentat fer callar el debat a les seves files sobre si permetre o no, amb el seu vot o abstenció, la reelecció de Mariano Rajoy com a president del Govern. Les visions són diferents dins del partit, una cosa que s'ha fet patent aquest dilluns, i el portaveu parlamentari, Antonio Hernando, ha sigut l'encarregat de traslladar el missatge que poc abans havia llançat el líder, Pedro Sánchez, en la reunió de l'executiva socialista. “No recolzarem Rajoy ni ens abstindrem”, ha assenyalat.

El PSOE, que va obtenir 85 diputats, cinc menys que al desembre, intenta tornar la pressió al PP, que va millorar el seu resultat fins a arribar als 137 escons. “És a Rajoy a qui li correspon la iniciativa. Ens ha de dir si es presentarà, s'ha de desdir de les seves paraules de fa una setmana dient que si no tenia els 176 diputats declinaria una altra vegada, ha de dir amb qui parlarà i per a què, i en quart lloc haurà de buscar suports entre els seus afins ideològics, entre els quals no està el PSOE. El PSOE estarà en l'oposició i haurà de ser Rajoy el que faci el pas”, ha continuat Hernando.

És a dir, els socialistes creuen que el PP no ha de negociar amb ells, sinó buscar aliances amb Ciutadans, amb Coalició Canària i fins i tot amb les “dretes nacionalistes”, representades pel PNB i Convergència. Hernando tampoc ha aclarit què passaria si Rajoy fracassa o torna a rebutjar el previsible encàrrec del Rei, sense descartar que Sánchez intenti la seva investidura. “Podem fer moltes hipòtesis, però dependran del que faci el partit més votat”, ha explicat el portaveu socialista, que tot i així ha reconegut que les “forces del canvi estan ara més debilitades”, una cosa de la qual ha responsabilitzat Pablo Iglesias per votar en contra de la investidura de Sánchez al març.  

MISSATGES DIFERENTS

La mateixa direcció del PSOE considera molt poc probable que Sánchez pugui intentar arribar a la Moncloa. Necessitaria una entesa amb Podem i Ciutadans, una cosa que va fracassar fa uns mesos i que ara no té possibilitats de passar. Encara menys amb la fortalesa que ha obtingut el PP a les urnes. En qualsevol cas, els principals barons del partit rebutgen per endavant aquesta possibilitat. La presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, i el d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ja han deixat clar que el paper del PSOE està en la “oposició”. Aquest últim ha anat una mica més enllà, al demanar “no obstaculitzar” la investidura de Rajoy.

Els socialistes tornen a donar una imatge de divisió. A la tesi de Vara s'hi suma la del secretari d'Organització, César Luena, que aquest dilluns, a la Ser, ha arribat a obrir la porta a una abstenció a l'assenyalar que la decisió es prendria, en el seu cas, de forma “col·lectiva” pels òrgans de direcció del partit. Davant aquesta pluralitat de visions, Hernando ha insistit que el PSOE no permetrà, per acció o omissió, la reelecció de Rajoy. El debat estarà molt present en els pròxims dies, i el partit no l'abordarà en profunditat fins al pròxim 9 de juliol, quan reunirà el seu comitè federal, màxim òrgan entre congressos.

El portaveu socialista també ha evitat valorar les paraules del diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, amb qui el PSOE comparteix candidatures. Quevedo no ha descartat abstenir-se en una investidura del líder del PP. Aquest gest podria ser suficient si els populars, que tenen 137 escons, aconsegueixen el suport de Ciutadans (32), el PNB (5) i Coalició Canària (1).

“SERÀ MAI”

Notícies relacionades

Hernando es mostrat molt caut sobre els escenaris de governabilitat, però no ha estalviat en crítiques a Iglesias. “Va plantejar aquesta batalla com l'oportunitat per donar el 'sorpasso' al PSOE. Anguita li va dir a Iglesias: ‘Pablo, ara o mai’. Doncs serà mai. Iglesias va tenir l'oportunitat de votar un president socialista i va decidir donar-li una segona oportunitat a Rajoy. Avui Rajoy ha d'estar-li profundament agraït a Iglesias. Hauria de donar-li les gràcies, per tot el que ha fet perquè el canvi s'allunyi d'Espanya”, ha assenyalat.

El portaveu, per últim, ha defensat la “reconstrucció” del PSOE, reconeixent pel camí que el partit ha estat mancat en els últims temps d'unitat. “Hem de reflexionar sobre el rellançament, reconstrucció i unitat del PSOE. Hem vist que quan el PSOE treballa conjuntament els resultats són millors. Això s'ha vist en aquestes tres setmanes de campanya”, ha dit Hernando.