'CAS NICOLAY'

Villarejo admet que existia una "operació Catalunya"

El comissari confessa haver col·laborat amb l'excap d'Afers Interns per frenar el procés

icoy34595720 jose manuel villarejo160706165808

icoy34595720 jose manuel villarejo160706165808 / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts

El comissari del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo ha reconegut aquest dimecres davant el jutge d'instrucció número 2 de Madrid, Arturo Zamarriego, que fins al 2012 va treballar intensament amb l'excap de la Unitat d'Afers Interns Marcelino Martín Blas en el que ha denominat com a "operació Catalunya", en al·lusió a les funcions secretes que van portar a terme des d'aquest cos per frenar el procés, han informat fonts jurídiques.

Encara que en la transcripció no apareix aquesta referència, segons una font present en la declaració Villarejo va citar l'"operació Catalunya" sense que els advocats, ni el fiscal ni el jutge li preguntessin sobre la qüetió. Les transcripcions solen recollir --com és el cas-- una descripció succinta dels temes tractats durant la declaració i no la reproducció exacta de tot el que es diu en seu judicial.

Aquesta revelació arriba tot just dues setmanes després del 'Fernándezgate', les converses entre el ministre de l'Interior i l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, en què parlaven de com intentar erosionar els partits independentistes. Villarejo ha reconegut, a més, que fins al 2012 va treballar intensament amb Martín Blas per frenar el procés. De fet, el setembre d'un any després va transcendir que Martín Blas i un altre comissari, José Luis Olivera, van ser condecorats amb dues medalles al Mèrit Policial amb Distintiu Vermell. Aquests dos caps van ser els encarregats de reunir-se amb els fiscals anticorrupció de Barcelona per oferir els seus serveis en relació amb el 'cas Millet' i van acabar proposant-los escorcollar la seu de CDC, així com practicar altres diligències contra responsables de la Fundació Trias Fargas. Aquestes actuacions van ser denegades pel Ministeri Públic.

EL 'PETIT NICOLÁS'

Villarejo ha declarat en qualitat d'investigat pel 'cas Nicolay', en què es tracta d'esbrinar qui va fer el 20 d'octubre del 2014 la gravació il·legal on se sentia el mateix Martín Blas, l'inspector Rubén López i dos agents del CNI parlant sobre les actuacions sobre Francisco Nicolás, el 'petit Nicolás'.

Després de ser apartat d'Afers Interns pel seu enfrontament amb Villarejo --que es remunta a l'operació Emperador contra la màfia xinesa--, Martín Blas va ser destinat al Consell Assessor fins que el jutge Zamarriego el va requerir per investigar el 'cas Nicolay'. En aquest marc, Martín Blas va remetre el 20 de maig passat un informe al jutge en què sol·licitava la detenció de Villarejo, a qui responsabilitzava de la gravació. També demanava la detenció de la seva parella i la del periodista que va publicar les primeres informacions sobre l'arrest del 'petit Nicolás', així com la imputació de deu persones, entre elles l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Eugenio Pino.

Notícies relacionades

Fonts jurídiques presents en la declaració de Villarejo han assegurat que aquest comissari, que es presenta a si mateix com a "agent encobert", ha assegurat no conèixer el 'petit Nicolás' i que va saber de la gravació a Martín Blas i la resta d'agents a través dels mitjans. Segons ell, això va ser "objectes de bromes" al cos per la sorpresa que va causar que un responsable d'Afers Interns hagués sigut sorprès d'aquesta manera.

"COLLA DE DELINQÜENTS"

La mala relació entre Villarejo, que es jubila aquest agost, i Martín Blas s'ha fet evident durant la compareixença davant el jutge Zamarriego. L'instructor ha arribat a cridar l'atenció en diverses ocasions al compareixent per insultar l'excomissari al dir-li "sapastre" i fins i tot referir-se al seu entorn com a "colla de delinqüents", segons fonts presents en l'interrogatori.