El 'Fernándezgate' origina una cadena de querelles judicials

CDC denunciarà el ministre d'Interior davant el Suprem

El director d'Antifrau portarà el seu cessament als tribunals

jrico34422956 de alfonso bertran160623133522

jrico34422956 de alfonso bertran160623133522 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / BARCELONA

L’escàndol per les converses filtrades entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Cata-lunya (OAC), Daniel de Alfonso, arribarà als tribunals. I per diverses vies. A la querella que ja va presentar Esquerra Republicana (ERC) contra tots dos se suma ara la que Convergència formalitzarà la setmana que ve contra el ministre per injú-

ries, calúmnies, revelació de secrets i un delicte contra l’autoritat. Minuts després que CDC fes aquest anunci, Fernández Díaz va assegurar que tenia la consciència molt tranquil·la.

    Per la seva part, el PSC ha denunciat De Alfonso després que aquest hagués acusat els socialistes catalans d’estar darrere de la filtració dels àudios com a venjança per la investigació sobre el presumpte finançament irregular d’aquest partit que està portant a terme l’Oficina Antifrau. I finalment, el director de l’OAC està disposat a portar a la justícia la seva destitució, una vegada el Parlament l’aprovi en el ple que celebra avui.

    De Alfonso va explicar a aquest diari que està convençut que un jutge declararà nul el seu acomiadament perquè les causes del cessament no estan justificades. «No hi ha negligència greu», afirma el director de l’OAC, en resposta a l’argument que utilitza la Cambra per revocar-li el càrrec. A més a més, De Alfonso, que argumenta que el Parlament està donant validesa legal a una «gravació il·lícita», va confirmar que té previst també reclamar una indemnització per danys i perjudicis.

EL RELLEU

El seu substitut al capdavant d’Antifrau haurà de comptar amb el suport de dues terceres parts del Parlament (90 diputats), és a dir, que Convergència i ERC necessitaran reunir vots entre els grups de l’oposició. Si no ho aconsegueixen en la primera votació, en la segona n’hi hauria prou amb una majoria de 68. Dos dels noms que apareixen en les quinieles són la cap de Relacions Institucionals de l’OAC, Lourdes Parramón, i el de la directora de Transparència de l’Autoritat Metropolitana, Gemma Calvet.

    La portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar ahir en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que la successió de De Alfonso s’afrontarà «amb molta calma i amb molta reserva». Munté va reconèixer que «s’haurà d’afinar molt a l’hora de trobar un perfil per dirigir aquesta oficina».

MÉS FILTRACIONS

Notícies relacionades

Ahir es va donar a conèixer una nova filtració de la segona conversa entre Fernández Díaz i De Alfonso en què s’insisteix en com desprestigiar l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias. En un moment de la xerrada, el director de l’OAC li deixa anar al titular d’Interior: «Jo ministre, sóc partidari d’assestar el cop quan el cop acabi amb l’animal».

    Trias va respondre a aquestes afirmacions qüestionant l’honorabilitat del ministre. «És una persona deshonesta que ha conspirat amb proves falses. Jo sabia que era deshonest, ara ho sap tothom», va assenyalar el dirigent de CDC. «Políticament és inadmissible, li demano que se’n vagi i ens deixi tranquils», va dir.  

La Mesa del Congrés rebutja la compareixença del ministre

PP, PSOE i Ciutadans van rebutjar aquest dimarts la petició presentada per ERC, CDC, Podem i Izquierda Unida perquè el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, anés al Congrés per donar explicacions per les seves polèmiques converses amb el director de l'OAC, Daniel De Alfonso. Populars, socialistes i Ciutadans van tombar en la reunió de la Mesa la proposta amb l'argument que la Diputació Permanent, el màxim òrgan de la Cambra quan està dissolta, només es reuneix per abordar qüestions excepcionals o que es considerin d'extrema urgència. I, per aquests grups, el 'Fernándezgate' no compleix aquests requisits. Ciutadans va anunciar que sol·licitarà que el ministre doni la cara per aquest cas a partir del 19 de juliol vinent, la data en què està previst que es constitueixi de nou la Cambra baixa.