LA NOVA LEGISLATURA

El PSOE es coordina per negar a priori l'abstenció a Rajoy

Els barons insisteixen a dir que el líder del PP ha de començar a moure fitxa "per la dreta"

tecnicomadrid32757758 madrid  12 02 2016   pedro s nchez  psoe  y mariano rajoy  p

tecnicomadrid32757758 madrid 12 02 2016 pedro s nchez psoe y mariano rajoy p

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE es va coordinar aquest dimecres, després de dos dies de missatges dispars, per insistir en el seu rebuig, almenys de moment, a abstenir-se en la futura investidura de Mariano Rajoy. El líder del PP, van assenyalar diversos barons socialistes, ha de començar a negociar al més aviat possible, i fer-ho pels grups “de dreta” al Congrés, entre els quals van incloure Convergència, per garantir-se una majoria suficient que li permeti ser reelegit. Només després d'haver fet aquest esforç, i si no ha aconseguit els buscats suports, el president en funcions pot recórrer al PSOE, la posició del qual, davant el risc de tornar a repetir eleccions, encara no s'ha decidit.

Tot i així, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que continua sense donar explicacions sobre els 85 diputats obtinguts diumenge passat (cinc menys que al desembre i nou terra electoral del partit), assistirà a la imminent convocatòria de Rajoy. Sánchez escoltarà els arguments del líder del PP, però li traslladarà que no pensa donar-li suport ni abstenir-se. Tot i així, s'espera una trobada molt menys tensa que la que van mantenir el 12 de febrer, quan Rajoy fins i tot va evitar donar-li la mà a Sánchez davant les càmeres.

LA DISTORSIÓ DE LA REALITAT

Part important dels barons socialistes han transmès el ‘no’ a Rajoy. “Els nostres vots han de ser per protegir les persones”, va dir la presidenta andalusa, Susana Díaz, que un dia abans havia avisat que se sent amb forces per disputar-li a Sánchez el lideratge del PSOE en el pròxim congrés, que tindrà lloc previsiblement a la tardor, una batalla que el partit no vol obrir en aquests moments. “Rajoy té una bona situació perquè hi ha molts escons de dreta. Doncs que sumi. Intentar situar el focus en nosaltres és distorsionar la realitat. Aquí cadascú té la seva feina”, va assenyalar el mandatari valencià, Ximo Puig. El president aragonès, Javier Lambán, va demanar al president en funcions que “es posi a treballar” i “deixi aquesta indolència culpable que ha acompanyat tota la seva carrera”.

Diversos dirigents estan considerant  proposar una consulta a les bases sobre la posició en la investidura

Notícies relacionades

Però diversos líders territorials també han obert la porta a una abstenció en l'últim moment, sense arribar tan lluny com l'extremeny Guillermo Fernández Vara, que dilluns passat va defensar no “obstaculitzar” un Executiu del PP. Rajoy, va dir el president castellanomanxec, Emiliano García-Page, “ha d'intentar-ho com a mínim, i només després d'això es podria fer un debat en què es pogués arribar a solucions diferents abans d'anar a unes terceres eleccions”. Puig, en un sentit similar, ha assenyalat que arribat el cas seran els òrgans del PSOE els que decidiran quina posició han de prendre. “Treballi's els grups de dreta i després ja veurem”, va demanar al líder del PP l'exministre Jordi Sevilla, responsable econòmic del programa socialista.

Mentrestant, diversos dirigents socialistes comencen a plantejar, com a mera possibilitat, la celebració d'una consulta interna perquè la militància decideixi quina posició ha de prendre el partit. Seria una convocatòria similar a la de febrer, quan es va sotmetre a la decisió de les bases l'acord assolit amb Ciutadans.