EL DILEMA SOCIALISTA

Susana Díaz avisa que està legitimada per lluitar pel timó del PSOE

La presidenta d'Andalusia reclama «reconstruir» el partit perquè sigui "fort"

Iceta i altres barons afins al secretari general defensen que Sánchez continuï

undefined34442231 spanish socialist workers  party  psoe  leader pedro sanchez160628201842

undefined34442231 spanish socialist workers party psoe leader pedro sanchez160628201842 / MARCELO DEL POZO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

La lluita pel lideratge del PSOE va quedar aparcada durant la recent campanya electoral, i no es plantejarà les pròximes setmanes, però tindrà lloc més aviat que tard. De moment, no hi ha excessiva pressa per celebrar un congrés endarrerit des del febrer passat perquè no entorpís les fracassades negociacions de govern. Ara la situació és similar, però amb Mariano Rajoy en lloc de Pedro Sánchez exercint el paper de candidat a la investidura, i cap dirigent de pes té planejat reclamar la celebració del conclave que elegirà el nou secretari general.

 

Sánchez vol continuar. Considera que està legitimat pels 85 diputats aconseguits diumenge, tot i  haver perforat una altra vegada el terra electoral del PSOE, ja que no hi va haver sorpasso de Podem. Però gairebé tots al partit creuen que tindrà rival. El seu principal contrapoder intern, Susana Díaz, va tornar a insinuar que li plantarà cara.

La presidenta d’Andalusia, on els socialistes van aconseguir el 31% dels vots davant del 22% de tot l’Estat, havia carregat el dia anterior contra la campanya del candidat, al sostenir que «la mera hipòtesi d’un acord amb Podem» va restar «molta credibilitat». Aquesta vegada va abundar en la mateixa idea, però també es va centrar en el pla orgànic i va avisar que se sent legitimada per presentar batalla per dirigir el timó del PSOE en el pròxim congrés, que en principi tindrà lloc a l’octubre, i allunyant així la idea, instal·lada al cercle de confiança de Sánchez, que tornaria a deixar passar l’oportunitat.

ELS RESULTATS ANDALUSOS

Els resultats a la seva comunitat, van argumentar després de la nit electoral els col·laboradors de Sánchez, provocarien que Díaz no fes el pas. Per primera vegada des que va assumir el lideratge territorial, el PP havia quedat allà al davant del PSOE. Però no. «M’alegra que em mirin a mi perquè esperen que guanyi eleccions», va dir a la SER. La presidenta autonòmica es va atribuir el mèrit d’haver impedit el sorpasso de Pablo Iglesias, ressaltant que aquest no es va produir gràcies als 500.000 vots de diferència que els socialistes van aconseguir a Andalusia, però al mateix temps va endossar a Sánchez la responsabilitat que el PP ocupés el primer lloc al territori que ella governa.

Quan li van preguntar si la derrota a la seva comunitat davant els populars li restava força per liderar el PSOE, va contestar: «Perdoni que somrigui. Qualsevol elecció la viuré en primera persona, però en aquesta la candidata no era jo. La gent sap distingir què vota i què s’està votant». L’andalusa, que va demanar la «reconstrucció» del PSOE perquè torni a ser «fort», fins i tot es va posar de costat quan li van preguntar si Sánchez havia de dimitir ara mateix. «Jo no li penso dir a ningú què ha de fer», va explicar.

Notícies relacionades

Ningú, de moment, ha arribat tan lluny. Altres barons crítics, com el valencià Ximo Puig i l’extremeny Guillermo Fernández Vara, van evitar personalitzar el resultat en la figura del secretari general, argumentant que aquest s’ha de mantenir al càrrec fins al congrés que se celebraarà a la tardor.

ELS DEFENSORS DEL LÍDER

Sánchez, mentrestant, es manté instal·lat en el silenci. És l’únic dels quatre principals candidats que no ha acceptat preguntes des de diumenge. Ahir, a diferència de Rajoy i el líder de C’s, Albert Rivera, va rebutjar fer declaracions a Brussel·les, on va participar en la reunió socialdemòcrata preparatòria del Consell Europeu sobre el brexit. Però els líders territorials afins van sortir en defensa seva. Sobretot, el català Miquel Iceta. «Vull que continuï al capdavant del PSOE tant de temps com necessiti per refer el projecte i l’organització. Com a mínim, un cicle electoral sencer», va dir el primer secretari del PSC. També la basca Idoia Mendia va destacar el «treball immens» portat a terme pel secretari general. Els bàndols comencen a prendre posicions.