DE TORNADA A LES URNES

Iglesias vol negociar el referèndum amb la Generalitat

undefined34399350 leader of left wing party podemos and party candid160622093015

undefined34399350 leader of left wing party podemos and party candid160622093015 / ANDER GILLENEA

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / PILAR SANTOS / MADRID

La difusió de les converses gravades al ministre Jorge Fernández Díaz va fer que aquest dimecres la campanya fos atípica. Podem, Ciutadans i el PSOE es van posar de perfil i es van limitar a concretar algunes de les idees llançades durant els últims dies, amb l'objectiu de no treure el focus sobre el nou escàndol que afecta el PP.

Pablo Iglesias, animat per les enquestes que reflecteixen un clar creixement d'En Comú Podem, va reafirmar el seu compromís amb el referèndum a Catalunya per resoldre els dubtes sembrats per qui els acusen de canviar de posició per arribar a la Moncloa. El candidat d'Units Podem va afirmar que, si aconsegueix ser investit president, negociarà amb la Generalitat i els partits catalans, convençut que un assumpte de primera magnitud "no pot ser sols objectiu de negociació entre Podem i el Partit Socialista”.

Pablo Iglesias

candidat de podem

"El referèndum a Catalunya no pot ser sols objectiu de negociació entre Podem i el PSOE"

Segons Iglesias, si aconsegueix ser el pròxim cap de l'Executiu central, el diàleg amb el president Carles Puigdemont s'establirà des de l'àmbit institucional del Govern, i el precediran les converses de la ‘taula catalana’, que Podem vol crear en paral·lel a les negociacions per formar el nou Gabinet.

A l'obrir un espai a part per a aquest assumpte, Iglesias espera facilitar l'acord amb Pedro Sánchez, que ja ha anunciat que no transigirà amb el referèndum.

TOC Als INDEPENDENTISTES

Des d'Units Podem no volen elevar el to de la campanya, però per primera vegada el líder de la formació morada va respondre als atacs dels partits sobiranistes. “Els independentistes busquen excuses per dir ‘no, no ho diuen de veritat [que volen el referèndum]”, els va retreure. Ho va fer amb suavitat, conscient que fins i tot convencent Sánchez, pot necessitar els sobiranistes per a una eventual investidura.

Pedro Sánchez

candidat del PSOE

"Iglesias diu que ell no posarà sobre la taula el dret d'autodeterminació. Vol que qui el negociï sigui En Comú Podem"

Els detalls donats per Iglesias van servir al líder del PSOE per seguir atacant-lo pel referèndum, una estratègia amb què el candidat socialista pretén reconquistar els simpatitzants d'Units Podem fora de Catalunya, on la consulta no és cap prioritat i pot generar rebuig, informa Juan Ruiz.

“Avui Iglesias diu que ell no va a posar sobre la taula com a línia vermella el dret d'autodeterminació. Vol que qui ho negociï sigui En Comú Podem, que diu que sí que és una línia vermella”, va assenyalar Sánchez, que en aquest tram final de la campanya apel·la al vot útil amb l'argument que Mariano Rajoy ni Iglesias poden arribar a la Moncloa. El primer, perquè ningú vol pactar amb ell. I el segon, perquè és “incapaç de dialogar”. 

QUI TRUCA PRIMER

Iglesias es va mostrar disposat a telefonar al dirigent socialista la mateixa nit electoral per intentar arribar a un acord que expulsi el PP de l'Executiu, unes presses per aclarir el futur polític d'Espanya que també defensen tant Sánchez com Albert Rivera (Ciutadans). No obstant, el president en funcions va avisar aquest dimecres els seus contrincants que la iniciativa “la ha de prendre qui compti amb més suports” i, en aquests moments, tots els sondejos donen al PP com a guanyador, informa Patricia Martín. En aquest sentit, Rajoy va ratificar que si el seu partit és el més votat iniciarà els “contactes informals” amb el PSOE i Ciutadans l'endemà dels comicis.

Mariano Rajoy

candidat del pp

"Fins que no m'ho proposi el Rei, no fixaré cap posició, i la que fixi l'hi explicaré al Rei en primer lloc"

Notícies relacionades

Rajoy va causar un gran enrenou dimarts al ratificar, afòrum Primera Plana, que tornarà a declinar anar a la investidura si no aconsegueix els suports necessaris, com ja va fer l'hivern passat. Els seus adversaris van criticar la seva passivitat i aquest dimecres el líder conservador va matisar les seves intencions, deixant entreveure un propòsit d'esmena per no desdenyar, sobretot, el paper del Felip VI en el procés. “Fins que no m'ho proposi el Rei, no fixaré cap posició, i la que fixi l'hi explicaré al Rei en primer lloc”, va declarar en una entrevista a Onda Cero.

Albert Rivera

candidat de ciutadans

"Un Govern en minoria no aguantaria ni sis mesos. No busquem un president per a un quart d'hora"

El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, a qui els sondejos el col·loquen en quarta posició, inclou sempre el seu partit dins de la gran coalició amb el PP i el PSOE, perquè creu que és la millor opció per a Espanya. Aquest dimecres va afegir un nou argument a aquesta aliança de les formacions polítiques “constitucionalistes”: en la seva opinió, un Govern en minoria “no aguantaria ni sis mesos”. “No busquem un president per a un quart d'hora”, va advertir.