Iglesias exclouria el referèndum de la negociació per formar Govern

Units Podem portaria la consulta a una taula paral·lela per a aplanar un pacte amb el PSOE

 

  / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Units Podem es fixa com a prioritat tenir forjat un govern de coalició amb el PSOE a l'agost. Per accelerar el procés negociador i evitar dilacions, la coalició que lidera Pablo Iglesias es planteja situar en una taula a part el diàleg sobre el referèndum a Catalunya, conscient que la qüestió catalana és més espinosa i necessitarà ritmes diferents per ser abordada. Fonts del partit lila han avançat aquest dimarts que la intenció és que el debat sobre la consulta, que és la principal divergència que mantenen amb els socialistes, no obstrueixi la construcció del govern.

Si és així, el nou executiu podria posar-se en marxa mentre es continua debatent sobre el dret a decidir. En tot cas, si finalment s'activa aquesta segona taula, no s'arrencaria des de zero. Els líders d'En Comú Podem i del PSC, Xavier Domènech i Miquel Iceta, respectivament, ja es van reunir en diverses ocasions després del 20-D per avançar en la qüestió més espinosa que separa socialistes i morats. Tots dos van qualificar les converses de “fructíferes” i a Podem van albergar aleshores l'esperança que el PSC pogués elaborar alguna nova proposta que permetés desbloquejar aquesta disputa.

Fonts del partit asseguren que aquest plantejament encara no està ratificat perquè han d'esperar els resultats del 26-J i la posició que prengui aleshores Pedro Sánchez,  però admeten que és la fórmula que plantegen com a més probable. 

Notícies relacionades

Per a Podem això no és una manera d'evitar la qüestió, sinó d'accelerar la construcció d'un govern de progrés per, precisament, poder impulsar el dret a decidir des de la Moncloa. 

La informació s'ha donat a conèixer aquest dimarts, el mateix dia que Pablo Iglesias ha intentat cosir les ferides obertes fa una setmana, quan els partits catalans van començar a atacar-lo per  explicar en un debat que el referèndum no és cap línia vermella. Assegura que no hi ha cap vacil·lació en la defensa del referèndum i que seguirà reivindicant-lo des d'un compromís ferm, convençut que és la “solució més assenyada” a la qüestió catalana. “Mai renunciarem al referèndum”, ha assenyalat aquest dimarts.