La CUP salva la crisi i inicia la renovació de l'executiva

El consell polític aprovarà el 2 de juliol el reglament dels comicis interns

Dimissionaris de la direcció neguen que busquin la partició de la força anticapitalista

lpedragosa34383181 politica  cup fotografies de la reuni  del secreta160620204903

lpedragosa34383181 politica cup fotografies de la reuni del secreta160620204903

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de setmanes de grans avingudes internes, la CUP ha pogut reconduir les aigües del malestar intern que van provocar tant les decisions que va prendre sobre la investidura d'Artur Mas com el veto als pressupostos i la màxima expressió del qual va ser la dimissió en bloc de gairebé la meitat de l'executiva del partit. Per un costat, en la reunió del secretariat nacional d'aquest dilluns ha establert les bases del procés electoral que ha de portar a la planejada (abans de la dimissió en bloc) renovació de l'executiva. Per l'altre, els que van donar el cop de porta la setmana passada, tots de l'òrbita de Poble Lliure, el sector que prima la independència per damunt altres aspectes i que l'entorn convergent coneix com la 'CUP bona', ha fet una crida, també aquest dilluns, al "debat intern i al consens".

L'actual executiva, ja en funcions, elaborarà el reglament de les eleccions internes. El text, que ha de regular el vot telemàtic aprovat, com la proposta mateix de renovar l'executiva a l'assemblea d'Esparreguera al maig, haurà de ser ratificat pel consell polític a principis de juliol. La intenció és que no hi hagi candidatures individuals, per a les 11 de les 15 places que es renoven i que els equips elegits obtinguin el 65% dels vots. La intenció última és evitar la polarització entre els membres en l'òrbita de Poble Lliure (els 'coloms') i els d'Endavant (els 'falcons'). Es vol que el tercer sector no adscrit a les entitats anteriors prenguin rellevància per afavorir que hi hagi més cohesió. En aquesta nova executiva, si és ratificada per la militància, hi haurà Quim Arrufat, entre altres personalitats que el partit vol "recuperar", segons una font del partit.   

En el comunicat posterior a la reunió del secretariat nacional, la CUP afirma que lamenta la dimissió dels sis integrants de l'executiva i matisa que se'ls va demanar, infructuosament, que reconsideressin la seva decisió.

Per una altra part, l'executiva d'aquest dilluns ha remarcat el seu desig que, al llarg d'aquesta legislatura, en principi prevista per a 18 mesos, es realitzi el referèndum unilateral, el RUI. Un punt que també es va aprovar a l'assemblea d'Esparreguera.

Notícies relacionades

Roger Castellanos i Tomàs Sayes, dos dels dimissionaris han apostat aquest mateix dilluns per "aprofundir en el debat polític" dins de l'organització anticapitalista i proposen que les decisions es consensuïn abans d'arribar a la votació de les assemblees. "No pot ser que el país estigui pendent de què votem o deixem de votar", ha assegurat Castellanos, en l'entrevista que tots dos han concedit aquest dilluns a 'El matí de Catalunya Ràdio'.

'NO' A L'ESCISSIÓ

Els dos exdirigents han recalcat que no volen la partició de la CUP, sinó que defensen "el debat intern i el consens" perquè l'organització sigui "l'accelerador i garantia del procés". Entenen que és possible arribar a "grans consensos" en la presa de decisions i que consensuar els noms del nou secretariat nacional "no soluciona el problema". "No proposem una partició, sinó que ens remetem als principis fundacionals i constituents de la CUP i del nostre programa, de la nostra forma de funcionar i dels mecanismes que reivindiquem com a organització radicalment democràtica i assembleària", ha destacat Castellanos.