Mas demana que tots els vots a Junts pel Sí vagin ara a Convergència

L'expresident argumenta que CDC és el partit "que més se l'ha jugat "

Homs acusa Iglesias de ser un "Zapatero bis" per les seves promeses a Catalunya

  / ACN JULIÀ N.

 
34247656 60

/

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Convergència ha decidit donar-ho tot per desmentir els sondejos que pronostiquen una nova baixada electoral del partit el 20-D. I la línia vermella és la de reclamar directament als votants de la coalició Junts pel Sí (formada per CDCEsquerra i candidats independents, amb el suport d'entitats sobiranistes) que optin ara només per Convergència perquè és el partit que més "se l'ha jugat" pel procés sobiranista, en paraules de l'expresident Mas. Al candidat, Homs, li toca el paper una vegada més de carregar contra els adversaris, en especial el favorit de les enquestes, En Comú Podem.

Mas ha sigut l'encarregat de donar el missatge principal del míting central del partit a Barcelona, i ho ha fet traçant un recorregut de la història recent (de l'Estatut de Sau al del 2005, passant pel cop d'Estat i els Jocs Olímpics) en què sempre, segons ell, ha sigut CDC la que ha estat "al capdavant". Per això, la conclusió de l'expresident és que ara toca que a "tota la gent que va votar Junts pel Sí us demano que ara tingueu en compte que en el moment de la veritat, decisiu, en què tot això s'ha d'aconseguir, si nosaltres vam donar la cara i ens l'hem jugat per vosaltres, ara us necessitem al nostre costat, que ajudeu els que vam donar la cara per vosaltres". En la mateixa línia argumental, Mas ha recordat que JxSí és una obra que "va promoure CDC", en una referència a l'afany reiterat que va protagonitzar ell mateix en diverses ocasions des de desembre del 2014 fins a aconseguir doblegar la voluntat d'ERC i d'algunes entitats sobiranistes, excepte la CUP, que va rebutjar la candidatura unitària.

Mas ha seguit el fil argumental d'un míting d'autoafirmació convergent, seguint l'estela de tota la campanya i precampanya. Venent CDC com "els que més se l'han jugat per Catalunya". En el discurs previ al de Mas, i de menys durada que el de l'expresident (11 minuts per 15), l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també s'ha centrat en l'elogi al paper de CDC com el partit que garanteix "serietat i fermesa" davant altres partits, als quals no ha citat, però que ha descrit com els que "encallen", com els que creuen que "per ser ferm s'hay de ser poc seriós". Puigdemont ha tornat a descriure CDC com el partit que construeixi "el que altres destrueixen amb els seus actes". Les referències implícites a la CUP han sigut constants, com les del cap de llista al Senat, el periodista Miquel Calçada, Mikimoto, acusant els anticapitalistes d'actitud "no lleial" al pacte entre partits independentistes.

24 RETRETS, UNA PROPOSTA

Notícies relacionades

I el candidat, Francesc Homs, altre cop a la càrrega contra els seus adversaris. "Ahir va venir Zapatero i va dir 'recolzaré…', ara m'he confós, és veritat, eh, ahir vaig tenir un autèntic 'revival', el Zapatero bis, va venir aquí, bany de masses, sempre hi ha claca per a aquest tipus d'expressions, és legítim, equivocar-se sempre, és legítim", ironitzava. En clau interna de CDC i de cara a la renovació del full de ruta sobiranista -en què s'ha obert una pugna entre els que defensen un referèndum unilateral i els que no ho veuen clar, com Homs-, el candidat ha reclamat "fer pinya" amb el Govern a l'espera del que es decideixi al setembre. Homs rebutja el paper d'ERC, sense citar-la, per voler "mediar" amb la CUP. Una CUP a la qual ha tornat a exigir que canviï la seva posició de "posar pals a les rodes":

Però el gruix de la intervenció del cap de cartell s'ha tornat a centrar a atacar En Comú Podem, els socialistes i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El conjunt del míting, de poc més d'una hora de durada, s'ha saldat amb 24 retrets directes a adversaris polítics i una sola proposta programàtica concreta: la del candidat a senador Miquel Calçada, de defensar a Madrid tot el que aprovi el Parlament i el Govern català. Les promeses d'Homs, Mas i Puigdemont s'han limitat a defensar el projecte sobiranista amb "serietat i fermesa". I, en paraules d'Homs, de ser "decisius" al Congrés. "Els nostres vots aniran a preu d'or", ha solemnitzat.