El PSOE aposta per una llei d'igualtat salarial

Meritxell Batet, única dona cap de llista a Catalunya, presenta les propostes socialistes contra la discriminació de gènere

"Seguim indignades i passarem de la indignació a l'acció", sentencia la candidata del PSC

rpascual33879682 barcelona 14 05 2016 el consell nacional del psc a160514165912

rpascual33879682 barcelona 14 05 2016 el consell nacional del psc a160514165912 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

El PSC torna a ser l'únic partit amb representació al Congrés que presenta una dona com a cap de cartell a les eleccions generals. Meritxell Batet ha volgut expressar que això no és una anècdota, sinó que és un reflex de l'aposta socialista per les polítiques d'igualtat. "Les llistes del PSOE porten el 52% de dones. S'ha de predicar, però també practicar amb l'exemple". En aquest context, ha presentat aquest dissabte les propostes socialistes per acabar amb "la desigualtat històrica" que pateixen les dones a Espanya. L'aposta estrella del PSOE és una llei d'igualtat salarial que acabi amb la bretxa salarial per la qual els homes cobren, de mitjana, un 24% més que les dones.  

"Fa falta una segona revolució per a la igualtat perquè seguim indignades i passarem de la indignació a la acció", ha sentenciat Batet, a l'acte 'Dones protagonistes del canvi', a la seu de Nicaragua, amb militants socialistes. L'acte ha començat amb un minut de silenci per l'assassinat aquest dissabte d'una dona a Badalona, pel qual el PSC ha parat la campanya electoral a Badalona. "Ens hi hem de posar de debò: aconseguir un pacte global contra la violència de gènere", ha apuntat la candidata. Després de criticar la falta de sensibilitat dels populars en aquest àmbit, ha desgranat el programa d'igualtat, que recull bona part de les propostes que ja havia plantejat el PSOE en els últims mesos. Es presenta com un "pla de xoc" per posar remei a "les destrosses del PP en les polítiques d'igualtat" i es distribueix en quatre àmbits: violència de gènere, economia igualitària, democràcia paritària i conciliació. 

La principal novetat és una llei d'igualtat salarial que fixi per llei que dones i homes han de cobrar el mateix. El programa socialista

"Ens han posat  "Ens han posat un fre i el volem treure", assegura Carmen Montón, consellera valenciana de Sanitat

Notícies relacionades

fixa que hi hagi d'haver, com a mínim, una presència de 40% de dones als consells d'administració de les grans empreses públiques i a les cotitzades a l'Ibex-35. El missatge és trencar "el sostre de vidre", com ha explicat Carmen Montón, consellera valenciana de Sanitat i secretària d'Igualtat del PSOE. "Si les dones estan més preparades, treballen més, viuen més, cometen menys delictes... si aquesta és la nostra manera d'estar al món, ¿què passa perquè tinguem menys reconeixement, salari, prestigi? Que ens han posat un fre i el volem treure". Evocant la soprano Maria Callas, que quan li van preguntar quant volia cobrar va dir que un dòlar més que el cantant més cotitzat, Batet ha reclamat seguir aquest exemple. "Com que hem cobrat menys, també hem cotitzat menys, per això és imprescindible una llei d'igualtat salarial. Ja que traiem més bones notes, demanem un dòlar més, un euro més que els homes".

ERADICAR LA PROSTITUCIÓ

Tenint en compte que la bretxa en les pensions s'incrementa fins al 38%, es proposa compensar la maternitat amb un bo de cotització de dos anys per cada fill i filla i buscar fórmules per facilitar la conciliació laboral. En el pacte d'Estat contra la violència de gènere es propugna publicar la llista de maltractadors condemnats. "La violència de gènere és cultural i patriarcal i com a tal es pot eradicar, i no hi ha cap altre partit que ho pugui fer. El vot per eradicar la violència és el vot socialista", ha apuntat Lidia Santos. "La prostitució és una forma de violència", ha recordat Batet. Dins de les mesures per "eradicar la prostitució" es propugna multar proxenetes i clients. Entre la resta de mesures, destaca revertir la modificació de la llei de l'avortament dels populars, eliminar la preferència de l'home sobre la dona en la successió a la Corona en la reforma constitucional i que la igualtat arribi a tots els àmbits, inclosos l'esport, la política i la cultura.