El PSOE tem l'impacte a les urnes del procés a Chaves i Griñán

Els socialistes ressalten les seves diferències amb el PP davant dels escàndols de corrupció per evitar el desgast

La resposta de Sánchez davant el cas dels expresidents andalusos genera divisió en el partit

undefined34114872 gra433  torrelavega  01 06 2016   el l der del pso160602133131

undefined34114872 gra433 torrelavega 01 06 2016 el l der del pso160602133131 / Pedro Puente Hoyos

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

S'havia instal·lat un cert desànim en el PSOE des que es van frustrar les expectatives de portar Pedro Sánchez a la Moncloa a través d'una entesa entre Ciutadans i Podem, però la decisió judicial, anunciada dimecres passat, de seure al banc dels acusats Manuel Chaves i José Antonio GriñánManuel Chaves i José Antonio Griñán (el primer per prevaricació en el cas dels ERO i el segon per aquest delicte i el de malversació de cabals públics), ha castigat encara més el partit, que ara calibra quines conseqüències pot tenir davant les urnes el pròxim 26 de juny.

“Ja estàvem malament, però això és encara pitjor”, assenyala un líder territorial. Chaves i Griñán no sols han sigut presidents d'Andalusia; també ho van ser del PSOE, un càrrec sense atribucions però de gran simbolisme. El seu processament afecta la identificació que Sánchez buscava en aquesta campanya entre el PP i la corrupció, i arriba en un moment especialment delicat, quan les últimes enquestes parlen del ‘sorpasso’ d'Units Podem. “Encara és aviat per saber com ens afectarà tot això”, explica un col·laborador del líder del PSOE.

LA RESERVA DE VOTS

Amb Catalunya fa temps perduda, Andalusia és l'únic gran pulmó socialista. El PSOE va treure el passat 20 de desembre a l'autonomia 650.000 vots més que Podem, mentre que a tot Espanya la diferència a favor seu enfront del partit morat va ser de menys de 350.000. Que la formació que lidera Pablo Iglesias, aquesta vegada en coalició amb IU, superi els socialistes a Andalusia està descartat, però el PSOE tem que el procés a Chaves i Griñán afecti especialment els seus suports en aquesta comunitat, la més poblada i la que més escons aporta al Congrés. Els socialistes ja temien que el PP, que en les anteriors generals va aconseguir en terres andaluses només un diputat menys que el PSOE (21 enfront de 22), els en pogués prendre més aquesta vegada, cosa que ara contemplen amb més preocupació.

Si això passés, la possible pèrdua de l'hegemonia dins l'esquerra davant Units Podem estaria més a prop, cosa que no sols afectaria el futur de Sánchez al capdavant del socialisme, sinó també qui la majoria de dirigents assenyalen com el seu rival intern després del 26-J davant uns resultats adversosSusana Díaz. Si els populars guanyen els socialistes a Andalusia, la presidenta autonòmica, que va agafar el relleu de Griñán a la Junta, perdria el seu halo de vencedora electoral nata i la seva empenta per liderar el PSOE es ressentiria.

LES RESPONSABILITATS

Però el discurs oficial dins del partit assenyala que l'escàndol dels ERO fraudulents al Govern andalús no té per què afectar el resultat dels comicis. “Espero que no es noti”, va dir aquest dijous el president valencià, Ximo Puig, que, com altres, va intentar ressaltar les diferències entre aquest cas i alguns que afecten el PP. “S'ha treballat des de l'assumpció de responsabilitats polítiques, hi ha hagut comissions d'investigació i s'han donat totes les explicacions. No afecta tant el partit perquè no hi ha hagut finançament il·legal ni enriquiment personal, però és evident que es van fer malament les coses”, va afegir Puig.

Notícies relacionades

El partit s'esforça aquests dies a ressaltar la suposada innocència de Griñán i Chaves, cosa que ha fet el PSOE andalús, membres de la direcció socialista i fins i tot Felipe González. Però no Pedro Sánchez. O no del tot. “Jo sóc un polític net”, va dir el candidat socialista dimecres passat, hores després de conèixer-se la decisió judicial. “El que s'ha de fer és respectar el principi de presumpció d'innocència”, va contestar quan li van preguntar si creia en la innocència dels exmandataris autonòmics. Les seves paraules, molt més tímides de les que va pronunciar, per exemple, el portaveu parlamentari, Antonio Hernando (“estem absolutament convençuts de la seva innocència”, va assenyalar), no han agradat gens a aquest ampli sector del PSOE que està sempre disposat a atacar, en privat, el secretari general.

De fet, els crítics amb Sánchez interpreten les paraules de González com un toc d'atenció al candidat. “Des del punt de vista de la seva honradesa personal, sense cap dubte poso la mà en el foc, que és una figura retòrica de la qual alguns s'escapen”, ha dit aquest dijous l'expresident del Govern.

Iglesias burxa en la ferida i el PP demana explicacions

Conscient que la resposta de Pedro Sánchez davant el processament dels expresidents andalusos ha despertat crítiques dins del PSOE, Pablo Iglesias ha burxat aquest dijous en la ferida. “L'actitud de Sánchez, prenent distància d'aquest PSOE vell de Chaves i Griñán, em sembla positiva”, va explicar el líder de Podem. Des del PP, la reacció va ser doble. Per un costat, el candidat i president en funcions, Mariano Rajoy, va dir que no utilitzaria en campanya la decisió judicial. Per un altre, diversos dirigents, com Soraya Sáenz de Santamaría, van demanar “explicacions” al PSOE per “un dels casos més grans de corrupció”.