RETORN A LES URNES

Sánchez demana no bloquejar la investidura del candidat amb més suports

El líder socialista intenta calmar els barons però manté la seva oferta de "pacte polític" amb Catalunya

"Estic al principi del meu mandat", assenyala sobre la seva discutida continuïtat després de les eleccions del 26-J

undefined34100216 madrid 31 05 2016  pol tica   el secretario genera160531131651

undefined34100216 madrid 31 05 2016 pol tica el secretario genera160531131651 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha defensat aquest dimarts no bloquejar després de les eleccions del 26 de juny la investidura del candidat, sigui qui sigui, que hagi obtingut més escons a favor seu. És a dir, si el PSOE aconsegueix segellar un pacte amb una altra formació amb què sumi més diputats que el PP (com va passar a principis d'any, gràcies al seu acord amb C's), Mariano Rajoy no hauria d'impedir amb el seu vot en contra la formació de govern. Tampoc a la inversa. "Li demano al PP que no veti aquella força política que obtingui més escons per presentar-se a la investidura", ha dit el líder socialista en una reunió organitzada pel diari 'El Mundo', en què ha intentat rebaixar el malestar d'alguns líders territorials pel seu anunci del dia anterior que si arribava al Govern negociaria un “pacte polític” bilateral amb Catalunya que reconegués les seves “singularitats”.

La “valentia” de la iniciativa ha sigut elogiada pel líder del PSC, Miquel Iceta, però no ha agradat a altres barons. Diversos s'han queixat en privat que la nova proposta no havia sigut consultada en cap moment, i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha alertat contra la possibilitat que el secretari general del PSOE es passi “per l'arc del triomf” la Declaració de Granada, en què el partit va aprovar el seu model de reforma constitucional de caràcter federal. Al document no es diu res sobre un “pacte polític” específic amb Catalunya. "Rebutgem els privilegis d'un territori davant d'altres. Tot el que no sigui una negociació multilateral és un retrocés", ha explicat el portaveu de la Junta d'Andalusia, Miguel Ángel Vázquez.

Pedro Sánchez

SECRETARI GENERAL DEL PSOE

"Totes les comunitats autònomes tenen una relació bilateral amb l'Estat"

Davant aquest clima, el candidat ha intentat calmar les aigües. Ha dit que en la seva proposta no hi havia res diferent del que es va acordar a Granada el 2013, i que el que aquesta buscava era “reconèixer que la qüestió catalana és un problema polític que també afecta el conjunt de l'Estat”. Sense concretar en què consistiria aquest hipotètic acord amb l'autonomia, el líder socialista ha afegit que la bilateralitat no hauria de suposar cap problema, ja que “aquesta relació bilateral amb l'Estat la tenen totes les comunitats”.

LA PINÇA PP-PODEM

Notícies relacionades

Durant la cita, Sánchez també ha acusat el líder del PP d'ajudar Podem perquè faci el ‘sorpasso’ als socialistes. “Rajoy està jugant que el PSOE sigui tercera força. El millor cap de campanya de Pablo Iglesias es diu Mariano Rajoy”, ha assenyalat Sánchez, que, en tot cas, ha descartat que el seu partit perdi, per primera vegada en democràcia, l'hegemonia dins de l'esquerra. El candidat socialista s'ha compromès novament a no facilitar amb una abstenció un govern de Rajoy o de qualsevol altre aspirant del PP.

Però el secretari general, a qui una part important dels barons volen reemplaçar si no arriba aquesta vegada a la Moncloa (la presidenta andalusa, Susana Díaz, apareix com a favorita per rellevar-lo), no ha lligat el seu futur al capdavant del partit al resultat electoral. “Porto 23 mesos; estic al principi del meu mandat. Els projectes polítics necessiten madurar i reposar”, ha argumentat. Els crítics dins del seu partit, en canvi, al·leguen que Sánchez no està “al principi” del seu mandat, sinó “en funcions”, ja que el congrés ordinari del PSOE s'hauria d'haver celebrat a començaments d'aquest any, però es va endarrerir perquè no xoqués amb les fracassades negociacions d'investidura.