Junts pel Sí i la CUP registren la primera de les lleis de "desconnexió"

Els dos grups presenten la proposició de llei per crear l'Agència de Protecció Social, la primera de les tres lleis de "desconnexió"

 

  / ACN / GARRIDO

2
Es llegeix en minuts

Junts pel Sí i la CUP han registrat aquest dimarts al Parlament la proposició de llei de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social, que és l'"embrió" de la futura Seguretat Social catalana i la primera d'una de les tres lleis de "desconnexió" de l'Estat previstes en aquesta legislatura segons el pacte firmat per les dues formacions.

La proposició de llei està recollida en una vintena de pàgines elaborades en el si d'una ponència conjunta del Parlament, i els grups que la impulsen han demanat que segueixi el "tràmit d'urgència", per la qual cosa el debat a la totalitat tindrà lloc en algun ple encara per determinar del mes de juliol.

L'articulat crea l'Agència Catalana de Protecció Social, que aglutinarà tots els organismes i estructures dels quals ja disposa la Generalitat actualment en matèria de protecció social, pensions no contributives, sanitat i Seguretat Social. De fet, han explicat aquest dimarts els ponents de JxSí i la CUP, és una llei que cap perfectament en l'actual "ordenament autonòmic" i que no envaeix competències de l'Estat, sinó que es limita a reordenar les que ja posseeix la Generalitat en aquestes matèries.

Una llei de "focs artificials" i "abocada al fracàs"

El PSC i Ciutadans han carregat aquest dimarts contra la proposició de llei de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social que han presentat Junts pel Sí i la CUP. Segons la portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, l'ha qualificat de "focs artificials" i ha deixat clar que "en cap cas" el seu partit recolzarà una proposta que, al seu judici, es "deriva de la resolució del 9-N". Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha considerat que la llei està "abocada al fracàs" i "neix morta" perquè desenvolupa la declaració suspesa pel Constitucional.

Les dues formacions preveuen una futura Seguretat Social catalana desvinculada i independent de la de l'Estat i que quedaria estructurada a partir de la nova agència, però en el text no es desenvolupa aquesta qüestió i es deixa intencionadament "oberta" per a una posterior concreció. JxSí i la CUP, a més, han desgranat en dues parts la primera de les tres lleis de "desconnexió" i aquest dimarts han presentat únicament la primera, que té com a finalitat crear l'estructura jurídica i aglutinar competències ara mateix distribuïdes entre diversos departaments, especialment el de Salut i el de Treball, Afers Socials i Família.

SENSE DESPESA ADDICIONAL

La nova agència es crea com un organisme autònom dependent de la Generalitat i no comporta una despesa econòmica addicional ni més personal, ja que es nodrirà dels organismes ja existents que, simplement, queden aglutinats al voltant d'ella.

JxSí i la CUP contemplen regular el model de la futura Seguretat Social catalana i el sistema de pensions a la segona part de la llei, que la ponència encara no ha començat a redactar.

Notícies relacionades

El president de l'agència serà designat pel Parlament, especifica l'articulat, i el capítol tres es dedica a la regulació del règim jurídic i econòmic de l'agència, a més d'incloure principis sota els quals haurà d'actuar com són el de transparència i rendició de comptes.

Segons el diputat de JxSí Chakir l'Homrani, la llei crea "l'estructura per gestionar totes les prestacions socials que hi ha a Catalunya i ser l'embrió de la Seguretat Social catalana". La diputada de la CUP Mireia Vehí ha destacat, per la seva part, que la llei és merament autonòmica i "no suposa desobeir l'actual marc legal" per la qual cosa, en teoria, no hauria de ser suspesa pel Tribunal Constitucional si no fos perquè aquest últim "suspèn gairebé totes les lleis que aprova el Parlament".