¿La CUP és partidària de l'okupació de segones residències? "Depèn"

La diputada anticapitalista Eulàlia Reguant demana no simplificar el debat i advoca per analitzar el fenomen des de la perspectiva de la vulnerabilitat de les persones que no tenen accés a la vivenda

 

  / ACN / OT SERRA

1
Es llegeix en minuts

¿És èticament acceptable per a la CUP l'okupació de segones residències? Doncs "depèn". Així ha respost la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant en una entrevista a RAC-1. Segons ella, aquest "complex" debat no es pot "simplificar" amb una resposta "binària". "No és un 'sí' o un 'no', és un debat molt més extens", ha afegit, sense entrar específicament a aplaudir aquestes pràctiques ni a condemnar-les.

Reguant ha explicat que les okupacions -que, segons ella, són un moviment més de lluita política- es poden mirar des de dos punts de vista: o bé des del dret a la propietat privada o també des de les situacions de vulneració de drets que pateixen "milers de persones que no tenen dret a la vivenda ni a la feina". Així mateix, en un altre moment de l'entrevista, s'ha preguntat quin sentit té "un pis buit" quan hi ha "milers de persones sense casa".

En aquest punt, la diputada de la CUP ha defensat l'okupació del 'banc expropiat' i ha explicat que els activistes feia cinc anys que eren en aquest local, que havia sigut una oficina de Catalunya Caixa, mentre que el lloguer que va pagar Xavier Trias només va ser durant l'últim any per "comprar la pau social a Gràcia" en vigílies de les eleccions municipals.

Notícies relacionades

"Hem de distingir diferents situacions. Hi ha l'okupació d'espais com el 'banc expropiat', Can Vies o infinitat de cases okupes a Barcelona que tenien una vocació social, política i de reivindicació d'alternatives i sobiranies, i una altra cosa és la gent que acaba ocupant pisos per necessitat, perquè no tenen accés a una vivenda", ha afegit Reguant, al mateix temps que ha reclamat investigar el fons dels problemes. Entre aquests, ha citat la gentrificació de Gràcia, que s'ha convertit en un barri 'tourist friendly' però que per als veïns de Barcelona cada vegada és més difícil accedir a una vivenda allà.

"Entenc les preocupacions, però és un debat molt més extens", ha conclòs la diputada.