Pujalte, l'"amic" de tots, davant la justícia

L'exdiputat popular, que va defensar la seva relació amb Rato, Matas i Fabra, està acusat de delictes de falsedat i suborn

La fiscalia diu que va cobrar d'empreses que van contractar amb l'administració malgrat que no va treballar per a elles

No tinc més amistats en l’administració que qualsevol dels periodistes, diu Pujalte / FOTO: J.L. ROCA VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Vicente Martínez Pujalte aspirava a molt en política, però al final n'ha sortit de la pitjor manera: amb una denúncia de la fiscalia pels delictes de falsedat i suborn, presumptament comesos quan era parlamentari.

El que va ser diputat del PP durant 21 anys va arribar quasi al Ministeri d'Economia quan José María Aznar era a la Moncloa i va aspirar a succeir el seu gran admirat i "amic" Rodrigo Rato. "Jo vull ser ministre encara que sigui de les fotocòpies", deia moltes vegades amb aquell humor tan rústic que solia usar.

OFENSA A ZAPATERO

Durant les dues dècades que va ocupar un escó dels conservadors, Pujalte (Múrcia, 1956) va deixar grans perles a l'hemeroteca, la jutge implacable de polítics i periodistes. "Rato és amic meu", va dir quan l'ombra de la corrupció va començar a planar sobre l'exdirector del Fons Monetari Internacional. "El senyor (Carlos) Fabra és amic meu i més enllà del que hagi fet...", va deixar anar en una altra ocasió sobre qui va ser president de la Diputació de Castelló. "Jaume Matas és el meu amic", va afirmar sobre l'exministre quan es va saber de la seva implicació en diversos casos de corrupció.

A més, té el dubtós honor de ser el primer diputat expulsat de l'hemicicle del Congrés (maig del 2006) per muntar bronca i d'haver pronunciat algunes de les paraules més ofensives des d'un escó. Va ser quan va cridar "¡Ja treu a passejar l'avi!" en un debat sobre la memòria històrica. Pujalte es referia a l'avi de José Luis Rodríguez Zapatero, que va morir afusellat durant la guerra civil.

EL PODER DE LA COMISSIÓ D'ECONOMIA

Malgrat aquests episodis, Pujalte, que va començar la seva carrera a València de la mà d'Eduardo Zaplana, va mantenir el seu estatus dins del grup parlamentari i va ser durant diverses legislatures portaveu del grup popular en la Comissió d'Economia i Hisenda. Aquesta circumstància és clau en l'escàndol pel qual se l'investiga ara, ja que la fiscalia l'acusa de simular pagaments de diferents empreses per treballs inexistents. Algunes d'aquestes companyies tenien suculents contractes amb les administracions públiques i altres es veien afectades per lleis que l'exdiputat ajudava a redactar com a membre de la Comissió d'Economia.

En el primer cas s'inclou, entre moltes altres empreses, la constructora Collosa, que li va pagar des del 2008 al 2014 una nòmina fixa de 5.000 euros al mes, per assessorament que no s'ha pogut justificar. Collosa, entre el 2006 i el 2013, va aconseguir contractes de la Junta de Castella i Lleó per 134,4 milions d'euros.

ASSEGURAR-SE EL FUTUR

El segon cas afecta la participació del polític com a ponent en lleis tan importants, per exemple, com la de les cambres de comerç mentre cobrava d'elles. Pujalte va rebre milers d'euros de la Confederació Empresarial de Madrid, la Confederació Regional Empresarial d'Extremadura i les cambres de comerç de Badajoz i Càceres, malgrat que no s'ha pogut comprovar el servei prestat. En total, entre el 2008 i el 2014, la fiscalia diu que va cobrar 600.000 euros, a més del seu sou de parlamentari.

Quan el cas va esclatar l'abril del 2015, l'encara diputat defensava la seva innocència i explicava que, si havia compatibilitzat la seva tasca al Congrés amb l'assessoria econòmica, era perquè havia vist com un dels seus germans havia agafat una depressió després de sortir de la política i comprovar que no s'havia assegurat un altre ingrés malgrat haver sacrificat anys de la seva vida a l'administració pública.

CASAMENT EL 2012

Notícies relacionades

Ara, el nom de Pujalte, que va anunciar el setembre passat que posava fi a la seva etapa com parlamentari, s'ha sumat als dels seus "amics" esquitxats per la corrupció Rato, Fabra, Matas... Una llista en què ha entrat amb 60 anys, pràcticament acabat de casar (va passar per la vicaria el 2012 després de ser membre numerari de l'Opus Dei) i amb la jubilació a punt d'arribar.