camí cap a les urnes

El desemparament dels denunciants de corrupció arriba al 'New York Times'

El mitjà nord-americà explica la falta d'una legislació que defensi els delators

icoy31443808 gra035  madrid  13 10 2015   ana garrido  funciona160515170740

icoy31443808 gra035 madrid 13 10 2015 ana garrido funciona160515170740 / Sergio Barrenechea

1
Es llegeix en minuts

El desemparament dels denunciants de la corrupció a Espanya ha arribat a les pàgines del 'New York Times'. A partir del cas de l'extreballadora de l'Ajuntament de Boadilla del Monte (Madrid) Ana Garrido, denunciant del 'cas Gürtel', explica la falta d'ajuda a les persones que destapen casos de pràctiques fraudulentes a les institucions. Un altre dels casos que apareix en el reportatge, el de Roberto Macías, delator del 'cas ERE' d'Andalusia, fins i tot s'enfronta a presó, recorda el 'New York Times'.

Notícies relacionades

Espanya és un dels pocs països europeus sense una legislació en aquest sentit, segons un estudi del 2013 de Transparència Internacional. En canvi, el 'New York Times' recorda que altres països com els EUA, Regne Unit, França o Irlanda, tenen lleis per protegir els delators. En aquest sentit, el mitjà explica que existeix un moviment a Espanya que reclama protecció jurídica per als denunciants. Un tema que volen col·locar a l'agenda de la campanya electoral del 26-J. El mitjà recull que, segons els demandants d'aquesta nova legislació, la falta de lleis de protecció "ha contribuït a una cultura de la impunitat i ha fet que el sistema de govern d'Espanya un dels més corruptes d'Europa". 

Com a exemple, el 'New York Times' explica els "7 anys de calvari" de Garrido. Desocupada, ven polseres fetes a mà per guanyar-se la vida i paga les despeses jurídiques a través d'una campanya de 'crowdfunding'. La denunciant de la trama Gürtel, el cas que s'ha convertit en l"escàndol més gran del PP" -recorda el 'New York Times'-, ha llogat el seu pis per poder pagar la hipoteca i ara viu en un apartament abandonat.