el pols sobiranista

L'esborrany de constitució catalana només reconeix el dret d'autodeterminació de l'Aran

El text admet la possibilitat que Espanya retirés la nacionalitat espanyola als que optessin per la catalana

rjulve22778627 macro 19 6 13 inundaciones en el vall d aran carre160511143323

rjulve22778627 macro 19 6 13 inundaciones en el vall d aran carre160511143323

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

"Catalunya es constitueix en un Estat lliuresobiràdemocràticsocialecològic i de drets" i "la sobirania resideix en el poble de Catalunya", diu l'article 1 de l'esborrany que el grup Constituïm ha entregat aquest dimecres a la presidenta del ParlamentCarme Forcadell. El mateix document, a l'article 6, defineix l'Aran "com a entitat nacional singular dins de Catalunya" i "reconeix al poble aranès el seu dret a la lliure determinació". A cap altre territori de Catalunya, ni explícitament ni de forma genèrica, se li atorga aquest dret a decidir si vol la independència o unir-se a un estat diferent.

D'acord amb aquest projecte, que a l'article 9 insta els ciutadans i les institucions a "respectar i donar compliment a la Constitució com a valor de convivència i pau social", la nacionalitat catalana es pot adquirir per naixement, filiació, adopció, matrimoni, residència "o bé per opció".

Notícies relacionades

En aquest aspecte, la segona disposició transitòria indica que "tots els ciutadans que en la data de la declaració d'independència tinguin la nacionalitat espanyola i el veïnatge administratiu català, o els que acreditin la residència habitual legal a Catalunya per termini superior als cinc anys, són reconeguts com a catalans d'origen a tots els efectes, sense perjudici del seu dret a renunciar a ser-ho si desitgen conservar la nacionalitat espanyola i la legislació espanyola fes incompatible la doble nacionalitat". Es llança així aquesta prevenció davant la possibilitat que Espanya modifiqués la seva Carta Magna per retirar la nacionalitat espanyola a qui optés per la catalana.

GEST A VALENCIANS I LES BALEARS

En relació també amb la nacionalitat, l'esborrany fa un gest als residents en altres territoris, sobretot als valencians i als balears, també als de l'Alguer i la Catalunya Nord. Ho fa subratllant que "els ciutadans d'altres estats que tinguin nexes culturals i lingüístics comuns amb Catalunya poden optar per la nacionalitat catalana sense haver de renunciar a la seva nacionalitat, encara que el principi de reciprocitat no es reconegui al seu estat".