Munté discrepa de Junqueras i nega que la Generalitat vulgui apujar l'IRPF

Recorda que el programa electoral de Junts pel Sí no incloïa incrementar la pressió fiscal

Fonts del departament d'Economia al·leguen que és una qüestió que està en estudi

aleria31794804 barcelona 11 11 2015 neus munte en rueda de prensa160112200651

aleria31794804 barcelona 11 11 2015 neus munte en rueda de prensa160112200651

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La consellera de Presidència i portaveu del Govern català, Neus Munté, ha discrepat aquest divendres del vicepresident i titular d'Economia, Oriol Junqueras, respecte a la possibilitat que l'Executiu català pugui plantejar una pujada del tram autonòmic de l'IRPF com una font d'ingressos en els pròxims pressupostos de la Generalitat.

Munté ha sigut molt contundent sobre aquesta qüestió: "No hi ha cap iniciativa per incrementar l'IRPF". La dirigent de CDC ha afegit que en el programa electoral de Junts pel Sí no hi havia cap referència a aquest increment. Al contrari, es comprometien a treballar per reduir la pressió fiscal a les rendes més baixes.

DEBAT OBERT

Fonts de vicepresidència neguen que hi hagi una decisió definitiva sobre això i sostenen que el debat està obert. Però al·leguen que Catalunya té una pressió molt més baixa en les rendes superiors a 110.000 euros respecte a l'IRPF d'altres comunitats autònomes. De totes maneres, recorden que en el cas d'un contribuent sense fills que cobri la quantitat esmentada o una de superior, a Extremadura ha de pagar 38.594 euros mentre que a Catalunya és de 37.115. A Cantàbria, Múrcia, les Canàries o Andalusia, la pressió per a aquestes rendes més altes també és més gran.  

Notícies relacionades

El secretari d'Economia del Govern català i membre de l'equip de Junqueras, Pere Aragonès, ha assenyalat que la pressió fiscal que suporten els catalans ja és "prou elevada", de manera que no creu que calgui apujar més els impostos. Però tot i assegurar que no hi haurà cap "pujada generalitzada" dels impostos ha insistit que Economia està "estudiant" el tram de les rendes més altes. Ho fa, segons el número dos de Junqueras a la conselleria, en resposta a un mandat del Parlament, que va aprovar una resolució respecte a mesures fiscals amb els vots favorables de JxSí, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP.

EL PROGRAMA DE JXSÍ

El programa de Junts pel Sí, amb filigranes entre CDC i ERC, aposta per una "fiscalitat justa" i respecte a l'IRPF només es prometia "reduir l'impost sobre la renda procedent del treball, especialment en els trams més baixos i simplificar les deduccions" actuals.