CONFLICTES ENTRE ADMINISTRACIONS

El Tribunal Constitucional permet a la Generalitat crear un fons per pal·liar la pobresa energètica

L'alt tribunal prohibeix que el Govern català garanteixi per llei el subministrament de llum, aigua i gas

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional (TC) n'ha donat aquest dilluns una de freda i una de calenta a la Generalitat a compte de la pobresa energètica. L'alt tribunal ha aixecat parcialment la suspensió que pesava sobre la llei 20/2014 del Parlament per donar via lliure a la creació d'un fons solidari d'ajuda a les famílies que no puguin fer front als serveis d'aigua, llum i gas, i que aquest es nodreixi del que aportin les empreses subministradores i les administracions públiques. Però el TC manté l'anul·lació provisional de l'apartat de la norma que garanteix a les famílies vulnerables el subministrament de gas i llum.

Notícies relacionades

La impugnació d'aquesta llei ha centrat els últims mesos les crítiques del Govern de Carles Puigdemont contra l'Executiu del PP. De fet, en la seva reunió de la setmana passada, el president de la Generalitat va reclamar al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que no sol·liciti la suspensió cautelar del decret de pobresa energètica que la Generalitat va impulsar per intentar esquivar el veto a la norma del 2014, que ara el Constitucional aixeca en part.

'FRACKING' I GRANS SUPERFÍCIES

En paral·lel, els magistrats han declarat inconstitucional dues lleis catalanes més. Una és la que prohibeix l'ús de la tecnologia hidràulica 'fracking' en l'exploració i explotació dels jaciments d'hidrocarburs, a l'entendre que envaeix competències de l'Estat. La segona és la que impedeix establiments comercials de 800 metres quadrats o més fora de les trames urbanes consolidades. El TC argumenta que aquesta prohibició ha d'estar justificada "en raons imperioses d'interès general", cosa que, al seu entendre, la normativa catalana no estableix.