Neus Munté, després del triple recurs: "Missatge rebut"

La consellera considera que les peticions de Puigdemont a Rajoy han caigut en sac foradat

Neus Munté a l’arribar a la reunió del Govern al Palau de la Generalitat. 

Neus Munté a l’arribar a la reunió del Govern al Palau de la Generalitat.  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquesta és una d'aquelles ocasions en què l'accent cal posar-lo més en el 'quan' que en el 'què'. Que el Govern recorri davant el Tribunal Constitucional una llei del Parlament ja és tan normal com que ja sumen 30 les normes catalanes recorregudes. Però en aquesta ocasió, el triple recurs a normatives que, això sí, no s'ubiquen en l'anomenat procés passa a penes 48 hores després de la reunió de Carles Puigdemont amb Mariano Rajoy a la Moncloa. Si al terme de la reunió hi va haver titubejos sobre com qualificar el seu resultat, si com a inici del desglaç o bé com un 'tot segueix igual', el Govern català, via la seva consellera de Presidència, Neus Munté, va donar a entendre que havia dissipat tot indici de dubtes: "missatge rebut", ha assenyalat.

"Només 48 hores després que Puigdemont s'entrevistés amb Rajoy i li demanés més política i menys tribunals, la resposta és més tribunals i menys política. Si amb això volien fer-nos arribar un missatge, ha sigut perfectament rebut", s'ha esplaiat la consellera. També ha recordat que, en la seva reunió amb Puigdemont, Rajoy "es va comprometre a escoltar la demanda de no impugnar la llei contra la pobresa energètica i els desnonaments", encara que no hi va haver cap compromís en relació amb la petició de "no judicialitzar la política" a base de nous recursos contra lleis i decrets catalans.

Fonts del Govern català han assenyalat, precisament, la qüestió de la pobresa energètica com a clau per entreveure per quins camins transcorreran les relacions entre la Generalitat i l'Estat. Dijous que ve està prevista una reunió de vicepresidents entre la del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el del Govern català, Oriol Junqueras. I dels temes a sobre de la taula, precisament, el recurs o no de l'Executiu de Mariano Rajoy a la llei d'emergència habitacional on ara s'emparen les ajudes contra la pobresa energètica, després de dos recursos a un decret i a una llei fetes exprocés per a això. Munté ha assenyalat que malgrat el clima hostil que, segons la Generalitat, mostra el Govern amb aquest triple recurs al Tribunal Constitucional, la cita "té tot el sentit" ja que es poden avançar en alguna de les més de 40 peticions que Puigdemont va deixar a Moncloa.

Pel que fa a les tres lleis recorregudes (la que permet establir un impost a les vivendes buides, la d'igualtat entre homes i dones i la que regula l'activitat dels governs locals a Catalunya), Munté ha avançat que s'interposaran al·legacions per aixecar la suspensió cautelar d'aquestes lleis que decretarà el TC a petició de l'Executiu central.

Els tres recursos, ha denunciat la consellera, suposen un "atac a l'autonomia municipal", un altre "atac als drets de la dona" i un alineament del Govern central amb els "grans posseïdors" de pisos buits davant "les persones més vulnerables".

Notícies relacionades

El Govern central ha recorregut l'impost a les vivendes buides al considerar que no es pot gravar per segona vegada un mateix fet imposable, tenint en compte que la normativa estatal ja preveu que es pugui recarregar fins a un 50 per cent l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) a les vivendes no ocupades.

Munté ha puntualitzat que, en tot cas, el Govern català no té per què tornar els 11,3 milions d'euros recaptats ja amb aquest impost, perquè fins ara "estava plenament vigent".