EL POLS SOBIRANISTA

Rajoy i Puigdemont: xoc pel procés, diàleg pel dèficit

El president del Govern accepta que Santamaría negociï amb Junqueras assumptes al marge de la independència

El cap del Govern català arriba amb 46 propostes i l'advertència que Catalunya necessita més aire en les finances

 

  / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Han mantingut una reunió de gairebé dues hores i mitja el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, i el president Carles Puigdemont. Tots dos han coincidit que el to utilitzat a la Moncloa ha sigut cordial, professional, normal, institucional. Només el fet que els qualificatius utilitzats per l'un i l'altre per definir la trobada siguin part rellevant de les explicacions mostra el moment en què estan les relacions entre l'Estat i la Generalitat. Hi ha hagut intercanvi de presents també: Rajoy ha regalat a Puigdemont un facsímil del Quixot, la segona part, on l''hidalgo' de la Manxa coneix Barcelona. El cap del Govern català, per la seva banda, ‘ha obsequiat’ el cap de l'Executiu en funcions amb una còpia del discurs de la seva recent investidura --per recordar-li el full de ruta cap a una Catalunya independent-- i un document amb 46 propostes (a més del sobiranisme, competències, finançament, renegociació de dèficit o “judicialització” de la política) que afecten els catalans i que, segons la Generalitat, haurien de comptar amb la “comprensió” de l'Administració central.

Precisament aquest document, o gairebé la totalitat, ja que s'ha establert d'entrada una important excepció, protagonitza l'única novetat d'aquesta cita: que les demandes que hi queden recollides seran estudiades i debatudes pròximament pels vicepresidents Soraya Sáenz de Santamaría (detall rellevant, en funcions i amb eleccions al juny a la vista) i Oriol Junqueras. Es parlarà de tot excepte del que està relacionat amb el procés o la demanda d'un referèndum, perquè hi segueix havent una “profunda discrepància” i dos avisos sobre la taula. El de Rajoy (candidat popular si ningú impedeix un 26-J i favorit en les enquestes, un altre detall que té el seu què), que sosté que no permetrà cap consulta i que farà “complir la llei", informa Juan Ruiz Sierra. I el de Puigdemont, que ha deixat clar que està lluny de la renúncia a l'independentisme.

Mariano Rajoy

PRESIDENT DEL GOVERN EN FUNCIONS

"La immensa majoria pensa que Catalunya és Espanya. I jo compliré i faré complir la llei perquè sense no hi ha democràcia"

“Venia amb un raonable escepticisme, constructiu, voluntat de deixar-me sorprendre, no he quedat sorprès però hi ha hagut la possibilitat que el president Rajoy escoltés un president independentista que es proposa arribar fins al final en el mandat democràtic del 27-S”, ha subratllat davant la premsa. És cert que Puigdemont també ha apuntat que segueix obert a una possible negociació amb l'Estat per buscar una consulta pactada, però aquesta declaració sembla més aviat voluntarista per part de qui acaba d'escoltar del seu interlocutor que no faria un pas enrere; ni tan sols es plantejaria un referèndum que considera il·legal ni deixaria de trucar a les portes del Constitucional cada vegada que es fes un pas en aquest terreny. “No puc ser optimista sobre el que faci la política espanyola en el conflicte amb Catalunya, però nosaltres no ens aixecarem mai de la taula negociadora encara que estiguem sols, que és el que passa avui, si algú té interès a seure sempre tindrà un plat a taula. Sempre. […] Ha de quedar clar que estem en el temps de les decisions, no del tempteig", ha afegit el president català.

EL PRECEDENT SANTAMARÍA-ORTEGA

Per tant, la via que s'ha deixat oberta sense gaire entusiasme per cap de les parts pel que fa al resultat que se'n pot obtenir, tot s'ha de dir, és la taula Santamaría-Junqueras. D'entrada, és desitjable que sigui més fructífera que la que també va ocupar la número dos de Rajoy i la vicepresidenta d'Artur Mas, Joana Ortega, que l'agost del 2014 es van emplaçar a negociar un document de 23 mesures amb què l'aleshores president va arribar a la Moncloa. I que va acabar dormint en un calaix el son del just per l'agreujament de la crisi independentista. Aquesta vegada, segons la Moncloa, hi ha possibilitats a mitjà termini d'arribar a acords en matèria com els refugiats o el finançament autonòmic, sense descartar acostament en matèria de dèficit.

Carles Puigdemont

PRESIDENT DE LA GENERALITAT

"Rajoy ha escoltat un president independentista que es proposa portar fins al final el mandat democràtic del 27 de setembre"

Notícies relacionades

Però ajustant-se a la realitat, són tres assumptes que s'abordaran amb totes les comunitats, no només amb Catalunya, ja que fins i tot sobre les possibles desviacions en els comptes públics el Ministeri d'Hisenda ja ha anunciat ronda nova de converses amb tots els governs autonòmics els pròxims dies. De fet, quan se li ha reclamat a Puigdemont valoració sobre l'anunci oficial --que ha coincidit amb la seva cita amb Rajoy-- que es donava un alleujament de quatre dècimes a les comunitats en el repartiment del dèficit, fins al 0,7%, el president de la Generalitat ha asseverat que li semblava insuficient per a Catalunya.

Queda en el balanç positiu la promesa de més diàleg. ¿S'esfumarà si es fa algun pas cap al secessionisme? Rajoy ha respost que s'estimava més no imaginar-s'ho. “Jo espero que això no es produeixi i que a Espanya es compleixi la llei i que no arribem a una situació que ens obligui a prendre mesures”, ha afegit Rajoy, que ha sortit a la palestra a explicar personalment la reunió, un gest que no sol tenir amb els presidents autonòmics.