ETA continua amb el segellat i inventariat d'armes
La banda terrorista no descarta mantenir contacte amb els governs per a la resolució del "conflicte"
L'assassí de 'Yoyes' demana als presos que utilitzin les vies legals

EN UN ALLOTJAMENT RURAL3 Un agent de la policia francesa(a dalt) s’emporta detingut David Pla de la casa de turisme ruralde Baigorri on va ser detingut juntament amb Iratxe Sorzabal. /
ETA continua amb el procés de segellat i inventariat d'armes iniciat el 2014, segons ha informat a través del diari 'Gara'. La banda apunta que aquestes tasques s'han “alentit per qüestions òbvies”, i anuncia que el mes de gener passat va acabar de segellar de "forma total" un important lot d'armament. A més, apunta que no descarta mantenir contacte "de forma directa o indirecta" amb els governs espanyol i francès per a la resolució del "conflicte".
El document d'ETA, publicat avui, porta data de febrer. En els seus dotze folis d'extensió, admet el "mal" que li han causat les últimes operacions policials, però es compromet a "mantenir els seus compromisos i seguir amb el procés” de segellat i inventariat.
Aquest comunicat arriba en ple debat estratègic en el si de l'esquerra 'abertzale', en què les reclamacions per a l'acostament dels presos etarres tenen un paper clau, ja que els crítics amb la direcció de Sortu reclamen una actuació més enèrgica en defensa dels drets dels reclusos. Sobre aquesta qüestió, ETA considera que existeix en la societat basca "certa incapacitat" de desenvolupar una línia d'actuació a favor seu i acusen l'Estat i el PNB d'aprofitar aquesta qüestió per provocar contradiccions i desorientació en les bases de l'esquerra 'abertzale'.
De fet, la banda torna a desautoritzar el grup Amnistia Ta Askatasuna (ATA), i reiteren que no compta amb el seu suport. Contra els postulats de Sortu i les principals organitzacions de suport als presos, ATA demana als presos que no admetin la legalitat espanyola, reclama l'amnistia i aposta per utilitzar “qualsevol mètode” per aconseguir-la. ETA critica, en el text conegut avui, que aquesta estratègia no ajuda a desbloquejar la situació, ja que ofereix una posició de "mera resistència", limita les forces i "propicia la divisió".
En tot cas, l'organització terrorista subratlla que buscar més suports a l'excarceració dels presos és el seu objectiu prioritari i "el millor homenatge als caiguts en lluita".
IRATXI SORZABAL I DAVID PLA, INTERLOCUTORS
De la mateixa manera, ETA confirma com a interlocutors Iratxe Sorzabal i David Pla, tots dos detinguts el setembre passat a França, encara que reconeix que és "evident" que el fet que estiguin a la presó "condiciona la situació". Per aquesta raó, apunta que possiblement aquesta delegació s'ampliarà "per poder atendre millor "els compromisos i deures".
L'ASSASSÍ DE 'YOYES' DEMANA UTILITZAR LES VIES LEGALS
Antton López Ruiz, 'Kubati', l'etarra que va assassinar l'exdirigent d'ETA Dolores González Catarain, 'Yoyes', el 1986 per haver-se acollit a la legalitat espanyola després d'abandonar la banda terrorista, ha reclamat als presos etarres que utilitzin “vies legals” per facilitar la seva excarceració. La postura de ‘Kubati’, recollida en un text que va publicar ahir el diari 'Gara', suposa un suport explícit a l'estratègia de Sortu en matèria penitenciària.
L'assassinat de 'Yoyes' per “traïció” va ser una advertència per a qualsevol membre de la banda que pensés a abandonar ETA. Dolores González, que havia arribat a la cúpula de l'organització, es va acollir a la llei d'amnistia de 1977, i després de regularitzar la seva situació legal, va optar per tornar al seu poble, Ordizia (Guipúscoa). No obstant, va ser tirotejada en aquella mateixa localitat el 1986, en presència del seu fill de tres anys, per ordre del cap etarra Francisco Mújika Garmendia, 'Pakito'. ‘Kubati’, que va fer els trets que van acabar amb la seva vida, va ser excarcerat el 2013 després de la derogació de la Doctrina Parot, malgrat haver sigut condemnat a més de mil anys de presó.
'LA TIGRESSA' SORTIRÀ TRES DIES DE LA PRESÓ AL DEMANAR PERDÓ
La històrica terrorista d'ETA Idoia López Riaño, àlies 'La Tigressa', sortirà tres dies de la presó amb un permís penitenciari al penedir-se de tots els seus crims com a integrant del ‘Comando Madrid’, un dels més sanguinaris de la història de la banda: "Les morts d'aquest comando em fan mal en el més profund de l'ànima i fins i tot més per no haver pogut fer res per evitar-les”, assegura en un dels escrits que ha tingut en compte el jutge de Vigilància Penitenciària.
Notícies relacionadesEl permís ha sigut atorgat per l'Audiència Nacional amb el vistiplau de la Fiscalia. En un text remès al Jutjat de Vigilància Penitenciària expressa que “jo tan sols tenia 20 anys i tot i així em vaig jugar la vida en aquell intent. Em va costar set anys de la meva vida a Algèria i que se'm condemnés a una pena terrible". López Riaño compleix condemna per 23 assassinats.
En la resolució dictada ahir s'hi inclouen altres reflexions de la terrorista, com la seva postura contra ETA, que segons declara, ha transmès durant els seus 21 anys de presó “a tot aquell que ha volgut sentir-la” en comunicacions "que sempre han estat intervingudes pel Ministeri de l'Interior". Per això, argumenta, "els consta la veracitat del que dic".
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"