L'excap de la Casa del Rei nega la supervisió de les activitats de Nóos

"No hi havia motius per pensar que Urdangarin pogués fer activitats il·lícites", sosté Alberto Aza

Rodrigo Rato assegura que no es va reunir mai amb el cunyat del Rei a la Zarzuela

lpuig33195466 gra260 madrid  16 3 16   el ex jefe de la casa rea160316150454

lpuig33195466 gra260 madrid 16 3 16 el ex jefe de la casa rea160316150454 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
MARGALIDA VIDAL / BARCELONA

L'excap de la Casa Reial Alberto Aza ha negat que es portés a terme una supervisió sistemàtica de les activitats de l'Institut Nóos i dels negocis d'Iñaki Urdangarin per part de la institució. Ho ha fet aquest dimecres en la seva declaració com a testimoni en el judici pel 'cas Nóos', en què ha assegurat que la Casa del Rei "no té cap competència per traspassar el límit de l'activitat pública" dels seus membres.

Una de les principals estratègies de defensa del cunyat del Rei va ser precisament destacar el seguiment que feien des de la Zarzuela de les seves activitats relacionades amb l'entramat empresarial. Un argument compartit pel seu exsoci, Diego Torres, que Aza contradiu ara. L'excap de la Casa del Rei ha assegurat que la supervisió de Carlos García Revenga, exassessor de les infantes Elena i Cristina, "formava part del seu àmbit privat" i que no n'informava la Zarzuela.

El testimoni sí que ha admès la seva participació indirecta en la sortida d'Urdangarin de l'Institut Nóos. Aza ha explicat que, com a cap de la Casa del Rei, el preocupaven les preguntes parlamentàries dels grups socialistes de València i les Balears sobre els costos i les gestions dels esdeveniments organitzats per Nóos.

Va ser llavors quan José Manuel Romero, comte de Fontao i assessor de Joan Carles, se li va presentar i li va proposar que Urdangarin s'allunyés de la gestió de l'entramat empresarial. A partir de la desvinculació, ha dit Aza, va donar "per fet que Urdangarin hauria complert" i va donar "el tema per resolt"; "i fixi's on hem arribat", ha afegit.

REUNIONS A LA ZARZUELA

El testimoni, que ha prestat declaració per videoconferència durant dues hores, ha esmentat una reunió el 2004 al palau de la Zarzuela sobre l'organització de la Copa Amèrica a València. En aquesta reunió, presidida per Joan Carles i amb la presència del llavors president del Govern José Luis Rodríguez Zapatero; el seu vicepresident econòmic, Pedro Solbes; el president valencià Francisco Camps, i l'alcaldessa de València Rita Barberá, entre altres, no es va fer referència al projecte d'Urdangarin i Torres relacionat amb la candidatura, segons Aza.

Precisament aquest ha sigut el tema que ha centrat els menys de 10 minuts que ha durat l'interrogatori al testimoni previ, Rodrigo Rato. L'exvicepresident econòmic de l'Executiu de José María Aznar ha negat haver-se reunit mai amb Urdangarin a la Zarzuela. Rato era el representant del Govern al consorci per a la candidatura de València per organitzar la Copa Amèrica.

Notícies relacionades

L'ex director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) ha admès que Camps va assistir el 2003 a una reunió molt breu a la residència del Rei, en la qual ha dit que no recordava la presència de  Barberá. També ha assegurat que el projecte d'Urdangarin no va sortir a la conversa amb Camps.

Abans de Rato i Aza han testificat aquest dimecres dos testimonis més, Juan Lerma, que va ser auxiliar administratiu durant menys d'un any a Nóos, i Mario Sorribas, el testaferro d'Urdangarin. A la tarda es preveu que declarin sis testimonis més.