El jutge rebutja la querella contra Carmena i Mayer pels titellaires

El magistrat de l'Audiència Nacional només seguirà investigant els dos joves detinguts per enaltiment del terrorisme

tecnicomadrid32233115 gra030  madrid  22 12 2015   la alcaldesa de madri

tecnicomadrid32233115 gra030 madrid 22 12 2015 la alcaldesa de madri

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena; la regidora de Cultura, Celia Mayer, i el director artístic Ramón Ferrer Prada no seran finalment investigats pel cas dels dos titellaires imputats per haver exalçat ETA. El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, seguint el criteri de la fiscalia, va rebutjar ahir admetre a tràmit la querella de l’Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) contra els tres responsables polítics a l’entendre que «no han executat actes o han abocat expressions» constitutives d’un delicte d’enaltiment del terrorisme.

    L’acte de Moreno assenyala que per cometre aquest delicte «es requereix un comportament actiu» i nega que en la causa «existeixin dades objectives que aquestes persones hagin executat actes o abocat expressions que permetin considerar-los com a responsables» d’un enaltiment del terrorisme. També afirma que en aquest mena de delictes no es poden «valorar» responsabilitats administratives o polítiques.

    El magistrat només admet la querella de l’AVT contra els titellaires Raúl García Pérez i Alfonso Lázaro de la Fuente, així com la demanda de Dignitat i Justícia, que únicament es va querellar contra tots dos per enaltiment i humiliació a les víctimes. El jutge no imposa a les associacions l’abonament d’una fiança per exercir l’acció popular com passa en la majoria dels casos en què s’incorporen accions de tercers en els processos penals.

Notícies relacionades

    El jutge, criticat per la seva decisió d’empresonar els titellaires, recull a la resolució que aquest procés es va iniciar després de rebre un atestat de la Policia Nacional un cop els assistents a les festes del carnaval a Madrid van denunciar que algunes escenes de l’espectacle La bruja i don Cristóbal eren ofensives, com el fet de penjar un ninot que representava la figura d’un jutge o l’apunyalament d’una monja.

LA PANCARTA / En el muntatge es va exhibir una pancarta en què es llegia Gora-Alka-ETA, i per això els titellaires han sigut acusats d’un delicte d’enaltiment que el jutge manté, tot i que els va deixar lliures a instàncies del fiscal. L’AVT va acusar Carmena, Mayer i Ferrer perquè «havien de conèixer el contingut de l’obra que s’havia de representar», i per aquest motiu els considera autors i copartícips d’enaltiment del terrorisme.