Presó per a dos titellaires que van mostrar un cartell de 'Gora ETA' al Carnaval de Madrid

La polèmica representació infantil de la companyia Títeres desde Abajo també simulava un 'botellon' i l'apunyalament d'una embarassada

L'ajuntament de Madrid presenta una denúncia contra els intèrprets i cessa el director artístic de la programació festiva

Más vídeos en Antena3

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El magistrat de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, va ordenar aquest dissabte presó incondicional per als dos titellaires detinguts al Carnaval de Madrid per la comissió d'un delicte d'enaltiment del terrorisme i un altre "amb ocasió de l'exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques garantides per la Constitució".

En el seu acte, relata que els dos detinguts durant la interpretació de l'obra 'La bruja i don Cristóbal', dins de les festes organitzades per l'Ajuntament de Madrid, "van escenificar nombroses accions violentes", com el penjament d'un guinyol vestit de jutge, l'apunyalament d'un policia i la violació d'una monja.

Moreno, que assumeix la petició de presó de la fiscalia, també indica que van mostrar una pancarta amb la frase 'Gora Alka-ETA'. Els acusats han explicat que es tractava d'un joc de paraules referit a Al-Qaida, de manera que el magistrat entén que l'enaltiment no anava només dirigit a la banda basca, sinó també a Al-Qaida.

La fiscalia de Madrid, per la seva part, va obrir diligències de protecció dels menors que van assistir a la funció, va reclamar a l'ajuntament tota la documentació i va advertir que "es reserva" el desenvolupament de les accions legals que procedeixin en "defensa" dels drets dels nens. 

LA RESPOSTA DE L'AJUNTAMENT

Notícies relacionades

El Consistori de Manuela Carmena, per la seva part, va presentar una denúncia contra els titellaires, Raúl G.P., de 34 anys i amb antecedents per robatori amb força, i Alfonso L.F., de 29 anys, a l'entendre que la companyia Títeres desde Abajo va realitzar "accions ofensives, completament fora de lloc en qualsevol context i totalment irrespectuoses amb els valors de convivència, respecte i diversitat". La delegada de Cultura i Esports, Celia Mayer, va ordenar a més el cessament de la relació contractual amb el director artístic que va realitzar la programació del Carnaval. Mayer va defensar la seva actuació, enfront de les peticions de dimissió efectuades pel PP i Ciutadans, assegurant que la seva responsabilitat és "prendre les decisions que s'han pres de manera contundent i ràpida: la paralització de l'obra, la demanda als jutjats i el cessament dels programadors".

L'obra comptava amb el subtítol 'A cada cerdo le llega su San Martín' i es va estrenar per primera vegada el 29 de gener passat a la Biblioteca Social Libre Albedrío de Granada. La Confederació Nacional del Treball (CNT) va sortir aquest dissabte en defensa dels detinguts i va considerar que la representació defensa l'acceptació del que és diferent. 

cartel-la-redonda

cartel-la-redonda