LA NOVA LEGISLATURA

Homs comunica al Rei el seu rebuig a Rajoy i es deixa estimar pel PSOE

El portaveu de Democràcia i Llibertat considera que la repetició d'eleccions no és "aconsellable"

Transmet a Felip VI que no rebre Carme Forcadell a la Zarzuela va ser un "error"

undefined32477522 gra394  madrid  20 01 2016   el rey felipe vi junt160120205820

undefined32477522 gra394 madrid 20 01 2016 el rey felipe vi junt160120205820 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Francesc Homs, líder de Democràcia i Llibertat (DL) al Congrés, ha arribat aquest dimecres amb 10 minuts de retard al Palau de la Zarzuela per reunir-se amb el Rei. És una conducta inusitada entre la resta de dirigents polítics que aquests dies van a les audiències amb Felip per explorar la formació d'un nou Govern, però la cita del diputat ha sigut la més llarga de les que s'han fet fins ara. Durant una hora i mitja, Homs ha traslladat al monarca que la seva "referència" sobre el procés independentista només són "les urnes", que havia sigut un “error” no rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i que el seu grup en cap cas recolzaria Mariano Rajoy, o un altre candidat del PP, com a cap de l'Executiu. La posició de DL és que la repetició d'eleccions no és “aconsellable”, cosa que la portaria en principi al vot a favor o l'abstenció a Pedro Sánchez, líder del PSOE, ja que el rebuig contribuiria a uns nous comicis.

Però el diputat no ha arribat a precisar. S'ha limitat a deixar-se estimar pel PSOE (“estem disposats a dialogar”, ha dit en diverses ocasions) sense anticipar quines serien les condicions per facilitar un Govern de Sánchez. “Ni sí, ni no, ni tot al contrari”, ha insistit Homs sobre la seva ajuda als socialistes. En diversos moments ha dit que no hi havia res escrit, que la investidura va "per llarg” i que el que ha passat a Catalunya, on Artur Mas va haver de deixar pas a Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat per aconseguir l'acord entre Junts pel Sí i la CUP, mostrava que són possibles “solucions imaginatives”. Però després ha retirat el paral·lelisme. “Prenguin-s'ho com una provocació”, ha assenyalat.

Notícies relacionades

El suport o l'abstenció (hipòtesi més probable) dels vuit diputats de DL i els nou d'ERC són una condició gairebé indispensable perquè Sánchez arribi a la Moncloa, però la seva simple menció constitueix un tabú al PSOE. En l'últim comitè federal, el 28 de desembre passat, el partit, forçat per l'opinió dels barons més importants, entre ells l'andalusa Susana Díaz, va aprovar una resolució en què es comprometien a no negociar amb els que advoquin pel dret d'autodeterminació. “No canviarem el nostre plantejament sobre Catalunya, però sí que participarem en el diàleg”, ha subratllat el portaveu de DL.  

MÉS GESTOS A SÁNCHEZ

El d'Homs, en qualsevol cas, no ha sigut l'únic gest que s'ha fet a Sánchez aquest dimecres. Tant Alberto Garzón, portaveu parlamentari d'IU, com Alexandra Fernández, la seva homòloga a En Marea (la coalició gallega en què participa Podem), han apostat davant el Rei per un suport al líder socialista dels seus dos i nou diputats, respectivament.