Garzón trasllada al Rei que "hi ha espai polític per a un acord d'esquerres"

El líder parlamentari d'IU anuncia el seu suport al PSOE si presenta un "acord social"

"El ciutadà Felip de Borbó ha expressat que vivim un temps turbulent", explica

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El líder parlamentari d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, s'ha reunit aquest dimecres durant exactament 59 minuts amb el Rei, a qui el diputat anomena "el ciutadà Felip de Borbó". La cita, emmarcada dintre de les audiències que el Monarca porta a terme aquesta setmana per proposar un candidat a la Presidència del Govern, ha sigut "cordial", i Garzón li ha traslladat que considera que "hi ha espai polític per a un acord d'esquerres".

IU, per tant, recolzarà la futura investidura de l'aspirant socialista, Pedro Sánchez, que es debatrà al Congrés quan fracassi (com sembla gairebé segur) la de Mariano Rajoy, si aquest proposa un "acord social que passi per la derogació de la LOMCE, la llei mordassa, la paralització dels desnonaments i un pla d'ocupació pública". El PSOE ja s'ha compromès a impulsar la major part d'aquestes mesures si aconsegueix l'Executiu a través d'un pacte bé amb Podem, bé amb Ciutadans, en què també hauria de comptar amb l'abstenció dels nacionalistes i independentistes.

NOVES ELECCIONS, UN "FRACÀS"

"No és necessari anar a eleccions anticipades. Seria un fracàs des de les coordenades de l'esquerra perquè el PP es reforçaria", ha argumentat Garzón després de la seva audiència amb el Rei. "El ciutadà Felip de Borbó ha sigut molt clar a l'hora d'expressar que el temps que vivim és turbulent, convuls. Però no ha concretat possibles solucions. Ell entén que aquest és el moment del Parlament, no de la Monarquia, que té un paper protocol·lari", ha continuat el diputat, contrariat per la negativa de Podem a facilitar que ell i l'altra representant d'IU, Sol Sánchez, poguessin formar grup a la Cambra baixa amb els quatre parlamentaris de Compromís. Tot i així, considera que el "paper" d'IU és "facilitador perquè hi hagi un acord entre el PSOE i Podem".  

Notícies relacionades

Garzón, a diferència del portaveu de Nova Canàries, Pedro Quevedo (que va ser el primer a passar pel palau de la Zarzuela, dilluns passat), no ha vist Felip escèptic sobre les possibilitats que es formi un govern amb els resultats de les generals del 20 de desembre. "No crec que el Rei estigui pensant en un escenari d'eleccions anticipades. Ha sigut discret, però no he entès això de les seves paraules", ha explicat el portaveu d'IU sobre la seva reunió amb el Monarca, a qui ha vist "interessat" per les "propostes" de la federació d'esquerres, però no "preocupat".

Entre les iniciatives que defensa Garzón, que ha "tutejat" Felip durant l'audiència, n'hi ha una de "nova Constitució" per "resoldre les tensions territorials". El dirigent d'IU, per últim, li ha traslladat que és republicà. El Rei, entre "rialles", ha contestat que ell no.