¿Quines probabilitats hi havia que es produís un empat a l'assemblea de la CUP?

Alguns experts apunten que hi havia tres possibilitats entre 10.000 que la votació acabés en taules

 

  / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Per a sorpresa de tots i incredulitat de molts, l'assemblea de la CUP que havia de decidir si la formació anticapitalista recolzava o no la investidura d'Artur Mas va acabar en taules; un insòlit empat de 1.515 vots a favor i 1.515 vots en contra. Tot just conèixer aquest resultat, es va obrir un debat a les xarxes socials sobre les possibilitats reals que es produís un empat. I la conclusió dels tuiters, alguns experts en matemàtiques estadística, és que un empat era pràcticament impossible. Els experts es divideixen, segons les teories aplicades, entre una probabilitat de l'1,49% --que defensen entre altres l'economista i professor a la Columbia University Xavier Sala-i-Martin-- i la del 0,00033 que apunta el sociòleg i doctor en Ciències Econòmiques Salvador Cardús.

Salvador Cardús, molt vinculat al president en funcions, Artur Mas, ha calculat que acceptant com a equiprobables tots els casos possibles la probabilitat que l'assemblea de la CUP acabés en empat és de 33 entre 100.000 o, el que és el mateix, 3,3 entre 10.000.

A la mateixa conclusió ha arribat el catedràtic de Matemàtica Aplicada de la Universitat de Sevilla, Mario Bilbao, segons el qual l'empat seria possible en un 0,00033014 dels casos, cosa que defineix com "un succés impossible".

A la tesi de Bilbao, militant del Partit Popular, s'hi ha apuntat el jugador del Barça Gerard Piqué, que va ser un dels que via Twitter es va interessar per les probabilitats que hi havia que l'assemblea de la CUP acabés en taules.

Després de llançar a la xarxa la seva pregunta, Piqué va retuitejar la resposta que va donar Mario Bilbao.

Més generosos en la seva taxa de probabilitats han sigut el tuiter Shinnoshanno, que es defineix com a "probabilista circumstancial" i que ha sigut recolzat pel professor Sala-i-Martin. Segons tots dos, la probabilitat d'empat era de l'1,49%. Shinnosuke ha qüestionat els càlculs tant de Cardús com de Bilbao.

 Xavier Sala-i-Martin li ha donat la raó.

I a partir d'aquí s'ha generat un intens debat tècnic liderat per Shinnoshanno, que ha qüestionat en dos tuits les tesis de Cardús i de Bilbao.

Consultat per aquest diari, Josep Domingo-Ferrer, catedràtic de Ciències de la Computació i director de la càtedra Unesco de Privadesa de Dades, ha recolzat aquestes últimes tesis. "La probabilitat és d'1,449%", ha afirmat Domingo. "Si consideres com a resultats victòria del 'sí', empat o victòria del 'no', evidentment l'empat és el resultat menys probable, amb l'1,449% de possibilitats davant del 49,27% que sortís el 'sí' o el 'no", explica, abans d'apuntar que l'empat és l'opció que té més possibilitats en relació amb la resta de combinacions possibles, "si es tenen en compte tots els possibles resultats del recompte, és a dir, 3.031 resultats (0 'sís' 3.030 'nos'; 1 'sí' 3029 'nos'; 2 'sís' 3.028 'nos'.... i així fins al final)".

Notícies relacionades

També Roger Guimerà, llicenciat en Física, doctor en Enginyeria Química i professor de recerca ICREA a la Universitat Rovira i Virgili, s'apunta a la tesi de l'1,44%. Al seu blog 'Regressions' ha publicat un article titulat 'La teoria de la probabilitat i l'Assemblea de la CUP', en què afirma que "en cas que assumíssim que tots els votants de l'assemblea tenien un 50% de probabilitats de votar 'sí' i un 50% de votar 'no', la probabilitat d'un empat era de l'1,45%, xifra no tan menyspreable". I afegeix: "Qualsevol altre resultat hauria sigut encara menys probable".

Cardús ho ha rematat amb una reflexió final. El debat sobre les probabilitats no deixa de ser un divertiment que oculta una situació més preocupant.