LA RESSACA ELECTORAL

Rajoy intentarà seduir el PSOE i C's per la unitat d'Espanya

El president ofereix "diàleg" i "generositat" per intentar forjar un Executiu "estable"

Anuncia que es presentarà al pròxim congrés del PP, que Aznar reclama que sigui "obert"

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mariano Rajoy sabia quan ha reunit aquest dilluns l'executiva del seu partit que el PSOE ha dit alt i ben clar que dirà que 'no' a la seva investidura i que Ciutadans de moment només li ofereix l'abstenció. Tot i això, el líder del PP ha garantit a la cúpula dels populars i després en roda de premsa que intentarà forjar un acord “estable” amb les dues formacions.

El president del Govern en funcions ha evitat premeditadament mencionar els dos partits, però sí que ha marcat el camí pel qual intentarà consolidar un pacte o guanyar-se la investidura: el manteniment de la unitat d'Espanya, de l'ordre constitucional i de la sobirania nacional, així com el creixement econòmic i el compliment d'Espanya amb la UE. Tots aquests principis només els comparteixen els socialistes i la força taronja. És per això que es pot interferir que obrirà amb els dos partits les negociacions, que ja advertit que seran “discretes”.

Mariano Rajoy

CaNDIDAT DEL PP

"Seria horrible i el pitjor que li podria passar al nostre país que, com a conseqüència de com ha quedat el Congrés, no es pogués governar"

Rajoy posarà, per tant, el PSOE en la tessitura de triar entre donar-li suport a ell i, en conseqüència, la integritat territorial d'Espanya o intentar bastir un acord alternatiu amb Podem, que aquest dilluns ha deixat clar que el dret a decidir és una condició imprescindible per començar a entaular qualsevol negociació. Per intentar seduir els socialistes i Ciutadans, Rajoy els ofereix “diàleg amb generositatamplitud de mires i la vista fixada en l'interès general d'Espanya”, sense voler entrar de moment en més “detalls”.

IMATGE DE SEGURETAT

La tasca de persuasió és realment complicada, però tot indica que la tàctica de Rajoy passa per intentar forjar un acord de mínims, amb cessions mútues, que es podria materialitzar en un Govern en minoria o amb Ciutadans i suport puntual del PSOE. Tot i les dificultats que comporta la negociació, Rajoy ha volgut transmetre una imatge de seguretat, potser pensant en els mercats, que han rebut amb caigudes el resultat electoral.

“El pitjor que li podria passar al nostre país és que no es pogués governar […] El PP té la responsabilitat d'iniciar un procés de diàleg i explorar la possibilitat d'un Govern estable que ofereixi certesa dins i fora d'Espanya [...] La fragmentació de forces no pot ser un element de paràlisi. Jo destinaré els meus millors esforços a promoure el diàleg i que arribi a bon port”, han sigut les seves reflexions.

SENSE EL PP, NO ES POT REFORMAR LA CONSTITUCIÓ

Amb la mirada centrada en el conflicte territorial, el president ha subratllat que els 123 escons que el PP va obtenir al Congrés i la majoria absoluta aconseguida al Senat impliquen que qualsevol reforma de la Constitució compti amb la seva anuència, cosa que segons la seva opinió “és reconfortant per a tots els espanyols”.

Notícies relacionades

Al comitè executiu del PP hi ha assistit per sorpresa José María Aznarque no participava en una reunió semblant des de feixa quatre anys. Després de les eleccions catalanes, l'expresident va emetre un comunicat molt dur amb el partit en què comminava els seus a actuar per evitar la pèrdua de suport. En aquell moment, se li va retreure que no parlés en els òrgans interns. Doncs bé, Aznar ha insistit aquest dilluns a porta tancada, després de mostrar suport a Rajoy perquè intenti conformar un Govern, que el PP ha de fer una “reflexió profunda” i celebrar un congrés “obert” en què els militants elegeixin la direcció, al qual ell no es presentarà.

Davant d'aquesta aposta, Rajoy ha donat una resposta de llibre. En roda de premsa ha assegurat que ell sí que farà el pas. Si bé, la interpretació més estesa en el partit és que si no aconsegueix mantenir-se en el poder, forçat o no, també farà un pas enrere al PP.