ELECCIONS GENERALS

Fernández Díaz diu "traïdors" i "maniqueus" als convergents

"Guanyarem amb la força de la llei", avisa Mas el candidat del PPC

Jorge Fernández Díaz, al final del míting central del PP català, a Barcelona.

Jorge Fernández Díaz, al final del míting central del PP català, a Barcelona. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

A l'Hotel Barceló Sants va començar tot. A l'Hotel Barceló Sants Alicia Sánchez-Camacho va ser proclamada presidenta del PPC el juliol del 2008 en un convuls congrés del partit en què l'aspirant derrotada, Montserrat Nebrera, va acabar sortint a les espatlles dels seus seguidors. Pocs donaven un duro per Camacho i després els populars van batre el seu rècord a les autonòmiques del 2010 i el 2012 i van aconseguir el percentatge de vots més elevat a les generals del 2011. ¿Han buscat aquest diumenge repetir el cop d'efecte al celebrar el seu míting central al mateix hotel quan les enquestes els donen una patacada d'11 a quatre o cinc diputats? Ho tenen difícil.

Ajuda externa, el que se'n diu ajuda externa, el PPC l'ha rebut a comptagotes en aquesta campanya. Com si veiessin que tenen poc marge per remuntar els sondejos en aquesta comunitat, Mariano Rajoy només visitarà Catalunya el dia 17 i ni tan sols serà per a un míting, sinó per a un dinar col·loqui. Tampoc aquest diumenge hi ha hagut cap convidat de renom, i per això el missatge principal ha recaigut en el ministre i cap de cartell per Barcelona, Jorge Fernández Díaz.

Acompanyat per uns 800 militants, pels principals dirigents del PPC i pels aspirants a les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona, el candidat ha qualificat de "traïdors" els independentistes, en especial els convergents, per voler saltar-se el pacte constitucional, perquè "qui incompleix un pacte és un traïdor", ha dit. "¡A la presó!", ha cridat una de les assistents. "¡A la presó!", ha tornat a cridar la mateixa dona després que Fernández Díaz acusés de "maniqueus" els sobiranistes catalans. Segons el ministre, els secessionistes han trencat amb aquell lema de la transició de 'Catalunya un sol poble' i han dividit la societat "mentint i enganyant".

"¡A LA PRESÓ, A LA PRESÓ!"

Encara que els crits d'"a la presó" s'han tornat a repetir en dues o tres ocasions més, sobretot quan el candidat ha acusat Artur Mas de situar la presidència de la Generalitat en "una situació d'indignitat", Fernández Díaz ha deixat de banda aquestes presses i ha defensat la forma d'actuar del Govern de Mariano Rajoy. En la consulta alternativa del 9-N les crítiques en part de la militància van ser ferotges per haver permès que el Govern de CiU tragués les urnes, però la direcció del partit continua defensant que era millor no prohibir-ho. "Serem ferms en el fons i intel·ligents en la forma. No caurem en provocacions. Ells (els independentistes) volen una resposta efectista i espectacular per multiplicar el seu victimisme. No els acontentarem. Guanyarem amb l'efectivitat de l'Estat de dret", ha afirmat el ministre sense que el seu comentari rebés gaires aplaudiments. "Guanyarem amb la força de la llei", ha insistit en una clara advertència a Mas.

Notícies relacionades

Dins d'aquesta estratègia, l'aspirant conservador ha donat a entendre que els sobiranistes cauran en l'abisme per si mateixos perquè ells mateixos "saben que no ho aconseguiran". També ha deixat clar que el seu partit no està disposat a establir cap diàleg per ells, perquè l'únic diàleg que admet el PP, inclòs sobre una reforma constitucional, "és aquell que serveixi per reforçar i cohesionar millor Espanya". 

CIUTADANS ÉS "MÀRQUETING POLÍTIC"

Encara que el seu missatge s'ha centrat principalment en l'atac al sobiranisme i només ha ofert alguna pinzellada sobre la recuperació econòmica, Fernández Díaz també ha aprofitat per carregar contra Ciutadans, el seu principal creditor de vots descontents. Al partit de Rivera l'ha acusat de ser una mera "operació de màrqueting polític" que té "molt continent i cap contingut", i per això ha demanat que no es dispersi el vot popular. 

En el discurs introductori, Camacho també ha sigut molt directa a l'hora de reclamar als antics electors populars que tornin amb ells. "Vull demanar a tots els que han votat que el 20-D no es divideixi el vot del PP i no vagi a parar a altres que estan de moda, perquè les modes passen i aquí l'únic vot solvent és el del PP. És molt arriscat votar-los, no sigui que descobreixin després que donaven el vot a un tripartit d'esquerres", ha dit en al·lusió a Ciutadans.

Evidentment, la líder dels populars catalans tampoc ha desaprofitat l'ocasió per repetir la tesi del seu candidat que el PSOE llançarà Espanya a un retorn al passat de la crisi i ha rematat la seva intervenció amb un d'aquests atacs a Artur Mas que tant li agraden. El PP és el garant de la unitat davant "un president que utilitza el llenguatge del carrer de la CUP". I aquí s'ha guanyat alguns dels aplaudiments més forts.