Sánchez insisteix que no votar el PSOE és recolzar el PP

"En l'únic que no ha retallat Rajoy és en la corrupció", assenyala a València el candidat socialista

Pedro Sánchez, candidat del PSOE a la presidència del Govern, amb Ximo Puig, president de la Comunitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, al míting celebrat a València, aquest diumenge.

Pedro Sánchez, candidat del PSOE a la presidència del Govern, amb Ximo Puig, president de la Comunitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, al míting celebrat a València, aquest diumenge. / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha passat d'assenyalar que està disposat a pactar amb tots menys amb el PP, cosa que el PSOE va fer amb bons resultats després de les eleccions autonòmiques i municipals del maig, a denunciar una presumpta “pinça” de tots contra ell. Pressionat per les enquestes, el candidat socialista a la Moncloa intenta capitalitzar el vot del canvi, insistint que només el seu partit pot aconseguir el desallotjament de l'actual president, Mariano Rajoy. Aquest diumenge, a València, Sánchez ha argumentat que tota papereta que no vagi a parar al PSOE suposa un suport, explícit o implícit, al PP.

Davant de prop de 9.000 persones segons l'organització (un dels mítings socialistes més concorreguts en aquesta campanya), l'aspirant ha recordat els abundants atacs que ha rebut en els últims temps dels populars, de Ciutadans, que amenaça el seu electorat de centre, i de Podem, que aspira a quedar-se amb els antics votants del PSOE situats més a l'esquerra. “Aquest front anti-PSOE de Rajoy, [Pablo] Iglesias i [Albert] Rivera l'agraeixo de tot cor. Tot aquell que vol el canvi que voti el PSOE, i qui voti una altra opció que sàpiga que està contribuint a fer que Rajoy segueixi”, ha insistit.

“L'estratègia de tots contra el PSOE ens afavoreix absolutament”, sosté un dels màxims responsables de la campanya socialista, que considera que les crítiques estan provocant que els militants i simpatitzants, fins ara apàtics, s'activin en l'últim tram d'aquestes eleccions generals. “La història demostra que en la recta final el PSOE sempre millora”, insisteix.

LA IMPORTÀNCIA DE VALÈNCIA

Una part important dels resultats de diumenge que ve dependrà de la Comunitat Valenciana, una de les autonomies més poblades, on el PP acostuma a guanyar amb amplitud i on els socialistes governen des del maig gràcies als pactes. Aquí se sent amb més força que en altres territoris l'avanç de Ciutadans i de Podem, que es presenta amb Compromís, el partit que més ha capitalitzat el rebuig als escàndols de conservadors.

Els socialistes busquen que Rajoy rendeixi comptes per la corrupció al seu partit, un assumpte que havia quedat en un segon pla però que ara ha tornat a ressorgir de la mà de dos membres del PP, el diputat Pedro Gómez de la Serna i l'ambaixador d'Espanya a l'Índia, Gustavo de Arístegui, que presumptament van cobrar comissions milionàries a canvi d'aconseguir contractes per a diferents empreses a l'Àfrica i Llatinoamèrica. “En l'únic que no ha retallat el PP és en corrupció. Ara hi ha dos diputats que intercedien per empreses en tercers països a canvi de comissions multimilionàries. I Rajoy diu que li sembla normal. El PP té tant excedent de corrupció que ara l'exporta. Aquests patriotes al final confonen pàtria amb patrimoni, i se l'emporten a Suïssa i Andorra”, ha assegurat el líder del PSOE al pavelló de La Fonteta.  

EL CARA A CARA

Notícies relacionades

Per desterrar el fantasma del 'sorpasso' de Rivera, i fins i tot d'Iglesias, Sánchez compta amb una arma que no tenen els aspirants dels dos nous partits: el seu debat de dilluns amb Rajoy. L'entorn del líder socialista espera que el president busqui el cos a cos i la tensió. “Rajoy buscarà un debat crispat. Jugarà que no pugui rodar la pilota, com passa quan el terreny de joc està enfangat”, anticipa un col·laborador de Sánchez.  

“Molts em dieu: ‘Dóna-li canya a Rajoy en el debat’. Jo només tinc un temor: que no aparegui. Perquè a diferència d'ell, jo ja he debatut”, ha assenyalat Sánchez entre aplaudiments. Abans que ell, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha agraït al secretari general el seu compromís per millorar el finançament d'aquesta autonomia i ha reivindicat, en un moment de grans incerteses al partit, l'“orgull” de les sigles del PSOE. També ho ha fet Sánchez.