Dos detinguts a Guipúscoa per col·laboració amb l'Estat Islàmic

L'operació policial s'ha precipitat al descobrir-se la crema de passaports, un ritual entre els que s'uneixen al Daesh

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Agents de la Policia Nacional han detingut a Guipúscoa dues persones per la seva presumpta col·laboració amb l'Estat Islàmic. Segons ha anunciat el ministre de l'interior, Jorge Fernández Díaz, són un jove de nacionalitat marroquina, M. M., de 24 anys, i un altre natural de Zumarraga, M. C. P., de 32, que complien presó per delictes comuns en règim de tercer grau i que aprofitaven els permisos penitenciaris per fer tasques de col·laboració i enaltiment.

La investigació es va iniciar al detectar-se que un grup de joves d'origen magribí estaven sent adoctrinats amb els postulats de l'organització terrorista Daesh o Estat IslàmicDaesh Estat Islàmic. Segons el ministre, M. M. era el responsable de liderar i dirigir les reunions i de difondre de forma massiva propaganda de gravacions d'atemptats, execucions, decapitacions i entrenament de nens com a gihadistes. Hi acompanyada, segons una nota del ministeri, comentaris de burles a les víctimes i amenaces a "tots els funcionaris espanyols".

Segons Fernández Díaz, l'operació es va accelerar quan es va saber que el principal investigat va publicar a les xarxes socials un vídeo en què cremava el seu passaport, un ritual habitual, ha explicat, entre les persones que s'han unit o es volen unir a l'Estat Islàmic.

OPERACIÓ SOTA SECRET

Notícies relacionades

"Així mostren lleialtat al Daesh i renuncien a la seva nacionalitat. És el que ha precipitat la investigació", ha indicat el titular d'Interior, que ha elevat a 98 les persones detingudes per la seva relació amb el terrorisme gihadista aquest any a Espanya i 173 en tota la legislatura.

La investigació, que està sota secret de sumari, continua oberta a l'espera de poder identificar altres possibles membres del grup.