OPERACIÓ ANTITERRORISTA

Dos detinguts a Cornellà per adoctrinar gihadistes

Estan acusats de recolzar l'Estat Islàmic i difondre a la xarxa els seus missatges

Un dels arrestats, custodiat per agents, ahir, a Cornellà.

Un dels arrestats, custodiat per agents, ahir, a Cornellà. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil va detenir ahir dues persones a Cornellà de Llobregat en una operació contra el terrorisme gihadista, dirigida per l'Audiència Nacional. Segons va informar el Ministeri de l'Interior, els arrestats estan acusats de mantenir vincles amb l'aparell de reclutament i adoctrinament de l'Estat Islàmic i de difondre continguts gihadistes a les xarxes socials.

Els investigadors creuen que tots dos van tenir contacte amb individus en zones de conflicte, com Síria, als quals van oferir el seu «suport i ànim» per continuar amb la seva lluita. I sospiten que van organitzar reunions per visionar «propaganda de l'Estat Islàmic». Unes trobades muntades per exalçar els seus terroristes i la seva organització.

Per aconseguir l'accés a aquest material audiovisual van crear perfils falsos a Facebook, que protegien la seva identitat, per consultar

-mantenint el seu anonimat- «imatges, vídeos o documents» produïts per l'Estat Islàmic.  Més tard, els compartien a través de les xarxes socials o en mà durant «les trobades». L'objectiu, segons la Guàrdia Civil, era «persuadir els assistents» perquè s'«integressin» en l'organització terrorista. O convèncer-los fins i tot que valia la pena desplaçar-se físicament «a zones de conflicte».

ARRESTOS A MADRID / Aquest ha sigut el segon operatiu contra el gihadisme en un termini de 24 hores. Dimarts passat, la Policia Nacional va detenir a Madrid tres individus més, d'origen marroquí, que estaven «plenament radicalitzats» i preparats per cometre un atac a la capital espanyola.

Els dos detinguts a Cornellà són també d'origen marroquí, un d'ells amb nacionalitat espanyola, i van ser arrestats als seus domicilis del carrer de Llobregat i del carrer de Joan Arús i Borràs. Al final dels registres, els agents de la Guàrdia Civil també es van emportar la dona del detingut a la segona vivenda per interrogar-la.

Notícies relacionades

Es dóna la circumstància que en el primer dels domicilis, el número 5 del carrer de Llobregat, ja va ser detingut un altre sospitós el passat 19 de maig, durant una intervenció contra l'enaltiment del terrorisme islamista. Dels 16 arrestos practicats en el marc d'aquella operació, dos van tenir lloc a Catalunya, un d'ells en aquesta vivenda de Cornellà.

Segons van explicar ahir alguns veïns, al primer segona de la seva finca no hi viu un grup estable d'inquilins. La xifra d'habitants «canvia», van apuntar, però acostuma a ser d'entre «cinc i set». El que no canvia, van afegir, és que són d'origen magribí i que «mai han donat problemes».