Detinguts a Barcelona i Granollers tres membres d'una xarxa de captació i reclutament de terroristes

La dona arrestada a Granollers planejava marxar avui per incorporar-se a l'EI

Difonien l'ideari extremista de l'Estat Islàmic a través de plataformes virtuals i xarxes socials, segons el Ministeri de l'Interior

Operació policial antigihadista al carrer Marina de Barcelona. / RICARD CUGAT

Operació policial antigihadista al carrer Marina de Barcelona.
Ha tingut un procés de radicalització ràpid, ha explicat el ministre de l’Interior sobre la jove detinguda a Granollers en una xarxa de captació gihadista.

/

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / BARCELONA

Dos homes i una dona han sigut detinguts a Barcelona per estar implicats en una xarxa de captació i enviament de persones per incorporar-se a l'Estat Islàmic. Mentre que els dos homes arrestats estaven domiciliats a Barcelona, la dona detinguda vivia a Granollers (Vallès Oriental) i planejava marxar avui per incorporar-se a l'EI ja que tenia, "literalment", la maleta preparada per viatjar a l'Afganistan, segons ha informat avui a Mataró (Maresme) el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha subratllat que la Guàrdia Civil està interrogant quatre persones més en el marc d'aquesta operació contra el terrorisme gihadista.

La dona, de 24 anys i natural de Granollers, havia experimentat un ràpid procés de radicalització, és de pares marroquins nacionalitzats espanyols, té 24 anys i és natural de la ciutat del Vallès Oriental. Fernández Díaz ha precisat que els altres dos detinguts al carrer Marina de Barcelona van néixer a Tànger (Marroc) fa 32 i 42 anys, i vivien a Barcelona des de l'any 2013. Els dos homes residien en un mateix domicili de Barcelona des d'on es dedicaven, a través de diferents plataformes virtuals i xarxes socials, a difondre l'ideari extremista de l'Estat Islàmic a captar adeptes per enviar-los a zones de conflicte.

El ministre d'Interior ha precisat que la jove està sent traslladada a Madrid i que dimarts que ve ella i els dos homes passaran a disposició del jutge de l'Audiència Nacional que porta el cas. Les altres quatre persones són interrogades per agents de la Guàrdia Civil i, de moment, es desconeix si se'ls imputarà finalment algun delicte o seran posades en llibertat. La investigació de l'operació policial d'avui es va iniciar fa uns mesos i és conseqüència del nivell d'alerta terrorista 4 en què es troba tot Espanya en aquests moments, ha indicat Fernández Díaz.

95 DETINGUTS DES DEL GENER

En tot aquest any 2015, s'han detingut a Espanya un total de 95 persones, inclosos els tres d'avui, per la seva vinculació amb organitzacions que promouen l'ideari gihadista. "En aquesta legislatura, en els últims quatre anys, s'han detingut 170 persones" per aquest motiu a Espanya, ha afegit.

El ministre ha assegurat que no podia donar més dades sobre les quatre persones que s'està interrogant per la seva vinculació amb els altres tres detinguts, i que s'investiga també quantes persones podrien haver captat els dos homes a través de la documentació que la Guàrdia Civil s'ha incautat en el registre del domicili. "Caldrà veure l'abast" d'aquesta xarxa de captació que, segons sembla, manejaven els dos homes detinguts aquesta matinada en Barcelona, en un pis pròxim a la basílica de la Sagrada Família, segons ha precisat el responsable d'Interior.

Sobre la freqüència d'aquest tipus d'operacions policials a Catalunya, Jorge Fernández ha considerat que "és públic i notori que Barcelona és una zona d'especial risc" d'atemptat però com també ho són Madrid, Llevant i les ciutats de Ceuta i Melilla. "Per la seva situació geoestratègica, la seva frontera amb França i la composició de la seva població hi ha una especial possibilitat d'amenaça" a Catalunya, ha dit.

La detenció ha sigut portada a terme per agents de la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb unitats de la zona de Catalunya i de la Comandància de Barcelona. Segons un comunicat del ministeri de l'Interior, l'operació s'ha desenvolupat sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

INVESTIGACIÓ OBERTA

Sobre la investigació, ha explicat en el comunicat que tracta d'aclarir completament l'estructura d'aquesta xarxa, amb activitats que aconsegueixen donar compliment efectiu a les diferents línies d'acció que tracta d'implantar l'Estat Islàmic, entre les quals  hi ha la de atraure dones per incorporar-les en diferents papers dins de l'organització terrorista. Destaca que investigava aquesta xarxa des de fa diversos mesos en el marc de les indagacions sobre les comunicacions entre membres de l'EI i seguidors residents a Espanya.

Notícies relacionades

"Aquestes comunicacions no sols suposen un factor potenciador de la radicalització extremista a Espanya, sinó que poden ser utilitzades per vehicular instruccions operatives i materialitzar estratègies concretes dels líders de l'organització terrorista", sosté a la nota.

Aquestes són les segones detencions que es realitzen a Espanya després dels atemptats del passat 13 de novembre a París on van morir 130 persones i més de 300 van resultar ferides. La primera després de la massacre de la capital francesa va tenir lloc el passat 23 de novembre, quan la Policia Nacional va detenir al Centre Penitenciari de Segòvia a A. Chiakhi, pres en aquesta presó, per captar gihadistes i amenaçar en nom de l'Estat Islàmic amb posar bombes a Madrid i Barcelona.