Sánchez, als seus barons: "Rajoy em va dir que està disposat a parlar de tot després del 20-D"

El candidat socialista revela als presidents autonòmics i a Iceta que el cap de l'Executiu contempla la reforma constitucional

Els líders territorials traslladen el seu suport absolut a la reacció del Govern central

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan va sortir de la reunió amb Mariano RajoyMariano Rajoy a la Moncloa, dimarts passat, Pedro Sánchez va insistir que més enllà de la reacció immediata, via recurs davant el Tribunal Constitucional, contra la resolució independentista del Parlament, era indispensable abordar una “solució política” al conflicte a Catalunya. Però el líder del PSOE va eludir precisar què li havia contestat el president del Govern central, que fins ara no ha volgut explorar una reforma constitucional com la que proposen els socialistes. Aquest dimecres, no obstant, Sánchez va explicar als seus barons i al líder del PSC, Miquel Iceta, que el cap de l'Executiu li va dir que “estava disposat a parlar de tot després de les generals” del 20 de desembre, segons fonts presents en la trobada.

La frase denota un canvi d'actitud en el líder del PP. El PSOE ha posat al damunt de la taula un model de reforma que entre altres coses advoca per blindar les competències autonòmiques, reconèixer singularitats i millorar el finançament. Però es tracta d'una proposta oberta. Sánchez va deixar clar que vol estudiar els models d'altres partits, i que si arriba a la Moncloa activarà la comissió constitucional a la Cambra baixa per abordar-los.

EFECTES ELECTORALS

Mentrestant, la impressió al PSOE és que el clima de tensió no els beneficia de cara a les generals. La majoria de dirigents consideren que el PP, al qual l'electorat veu com més contundent davant l'independentisme, pot reagrupar els seus votants tradicionals en aquesta conjuntura, durant una campanya en què el conflicte secessionista serà un dels assumptes més importants, sinó el que més. Al PSC, en canvi, se sosté que ara quedarà clar que “qui té una solució” són els socialistes i que això “pot ajudar” en els comicis.

Tant Sánchez com Rajoy, en qualsevol cas, visitaran Catalunya els pròxims dies. El president serà a Barcelona dissabte que ve, per a l'aprovació de les llistes del PPC. Dilluns, el líder del PSOE participarà en un míting a Badalona amb la cap de llista del PSC, Carme Chacón, i Iceta.

“Rajoy ha atiat l'anticatalanisme”, va asseverar Sánchez aquest dimecres a Tele 5, mostrant així que, tot i el suport a les mesures del Govern davant la resolució independentista, que posa les bases per a la “creació de l'Estat català independent”, no deixarà de criticar l'actitud del líder del PP a Catalunya, on, ha dit, “no ha mogut ni pèl”.

SUPORT UNÀNIME

Notícies relacionades

Tot el PSOE comparteix aquest enfocament. “Amb el PP estem d'acord en com parar l'hemorràgia, però no a com curar el malalt”, va assenyalar un mandatari autonòmic després de la cimera socialista. Javier Fernández, president d'Astúries, va ser l'encarregat d'explicar les seves conclusions de la reunió. “Tots estem d'acord en l'estratègia. Absolut suport a Pedro Sánchez i al Govern en defensa de la democràcia en aquest moment tan difícil”, va dir Fernández.

Abans de la trobada, el castellanomanxec Emiliano García-Page i l'extremeny Guillermo Fernández Vara no es van tancar a l'aplicació, arribat el cas, de l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia catalana. Segons el primer, “no és descartable”. “Si es manté l'atac a l'Estat de dret, arribarà un moment en què s'haurà d'actuar amb més fermesa”, va dir el segon. Iceta, per la seva banda, va argumentar que la Carta Magna “està per complir-se”, però que no es pot parlar de l'article 155 “fins que no es produís una desviació greu de la legalitat”.