primer acord de la legislatura

Junts pel Sí i la CUP inicien el camí de ruptura amb Espanya

Les dues forces pacten una declaració que s'hauria d'aprovar abans del 9-N

El text fixa que el procés no acatarà les resolucions que dicti el Constitucional

Diversos diputats de la CUP, a la Cambra.

Diversos diputats de la CUP, a la Cambra. / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El procés cap a la independència accelera, encara sense presidenta la vista i,per tant, sense nou Govern. Junts pel Sí i la CUP van donar ahir un tret de sortida a la via directa cap a la insubordinació, l'abast de la qual encara és incert donat el nivell de conflictivitat que generarà en plena precampanya espanyola. En clau interna suposa un compromís electoral de les dues forces però amb una incògnita notable: ¿Convergència té alguna garantia que aquest desafiament legal a l'Estat serà compensat per la CUP amb un suport a la investidura de Mas?

D'entrada, la redacció del text incorpora un enfrontament incontestable, més en la línia de l'ideari de la formació anticapitalista que de l'habitual prudència convergent. Planteja l'«inici de la creació de l'Estat català independent en forma de república», així com que «el procés de desconnexió democràtica no se supeditarà a les decisions de les institucions de l'Estat, en particular del Tribunal Constitucional». I insta el Govern a «complir exclusivament aquelles normes o mandats» emanats del Parlament.

SENSE CANDIDAT / Per la CUP, però, aquesta no és una concessió als seus postulats. Al contrari, els seus diputats van demanar a CDC que donat que aquest plantejament no és el que ells farien, cedeixi respecte a la figura de Mas i es busqui un altre candidat o candidata a president que sigui de consens, tal com va afirmar en roda de premsa el diputat de la força independentista Albert Botran.

A Convergència, l'encarregat de defensar l'acord va ser el coordinador general, un Josep Rull entusiasta a favor de la desconnexió amb l'Estat. «Aquesta voluntat expressada pel poble no quedarà supeditada a cap altre acte que plantegin les institucions de l'Estat», va proclamar amb Raül Romeva i Marta Rovira (ERC). Tots tres van fer una crida a altres partits, en referència a Catalunya Sí que es Pot, perquè s'afegeixin a la proposta.

Però no tots a Convergència veuen clar que el desafiament llançat ahir i les seves conseqüències no comptin amb una base d'acord per a tot el paquet negociador: el camí cap a la independència sí, però la investidura de Mas també.

¿I ESQUERRA? / La tercera part negociadora, ERC, es va mostrar ahir àmpliament satisfeta amb la proposta presentada al registre del Parlament. Sempre mirant a la conseqüència d'aquest text en les converses per a la investidura, una font republicana va assenyalar: «A veure qui s'atreveix a frustrar-la ara». La lectura d'Esquerra és que tant CDC com la CUP ara estan més obligats que mai a tancar un acord. Sobretot veient la virulència de la resposta de l'Estat al desafiament sobiranista. «Estem tirant endavant el pla» assenyala aquesta font en referència a les tres parts. Quan s'aprovi la resolució que dóna inici a l'eventual procés independentista, ¿pot la CUP matar el procés per no acceptar Mas? ¿Pot CDC matar el procés per voler salvar Mas? ERC, que sempre s'ha mostrat optimista pel que fa a un final feliç de la pugna entre convergents i anticapitalistes, respirava ahir pur optimisme, informa Xabier Barrena.

Respecte als ritmes, ahir la vicepresidenta en funcions, Neus Munté, va negar que s'estiguin precipitant els esdeveniments per accelerar l'anomenada desconnexió. Junts pel Sí preveia que la desobediència arribés només després d'una llei de transitorietat que servís de paraigua legal. Munté, prudent, va dir que s'està complint amb el «mandat demo-

cràtic» del 27-S. «Estem convençuts d'estar actuant dins de la legalitat, la legalitat no és única», va sostenir. I va confirmar que el Govern pot complir amb la resolució pel que fa a l'enviament al Parlament en 30 dies de tres lleis: la del procés constituent, la de la Seguretat Social i la Hisenda pública.

Notícies relacionades

ERROR DE TRAMITACIÓ /L'accelerada feta ahir va ser tan notable que els dos grups firmants es van oblidar que per tramitar d'urgència el debat i la votació de la seva iniciativa es necessiten més de dos grups parlamentaris o bé la firma d'una cinquena part dels diputats. Avui, amb les firmes preceptives, la Mesa es tornarà a reunir per acceptar a tràmit aquesta votació d'urgència. Una vegada publicada la proposta s'han de concedir set dies als grups perquè hi puguin presentar les seves esmenes. Però el conflicte donarà per a molt més que esmenes.

La impugnació per part de l'Executiu central pot arribar fins i tot abans que el ple voti el document, donat que prèviament la Mesa i la Junta de Portaveus l'han de tramitar i situar a l'ordre del dia del ple. La nova presidenta del Parlament, Carme Forcadell, podria ser la que rebés l'envit jurídic per part del Tribunal Constitucional a instàncies del Govern del PP perquè ni convoqui el ple. Si no ho acata, es produiria la primera desobediència institucional en el camí cap a la independència.