els resultats A les comarques del sud

Junts pel Sí no compleix les expectatives a Tarragona

Ciutadans es menja l'espai del PP i passa d'un a quatre representants

La coalició obté nou diputats, un menys dels que sumaven CiU i ERC

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / TARRAGONA

La coalició Junts pel Sí no ha complert les expectatives que tenia dipositades a la circumscripció de Tarrago-na. Amb el 98,20% dels vots escrutats, la candidatura encapçalada per Germà Bel aconseguia nou diputats, un menys dels que van aconseguir per separat CiU (7) i ERC (3) en les eleccions al Parlament del 2012. Ciutadans (C's) va desbancar el PSC i el PP i es va convertir en la segona força més votada. Matías Alonso, el seu únic representant fins ara, tindrà tres companys nous de les comarques de Tarragona.

Alejandro Fernández, cap de llista del PP, va patir un fort revés després de l'exitosa projecció en comicis anteriors. Serà l'únic representant popular de la demarcació al Parlament, després d'aconseguir-ne tres el 2012. També el PSC va perdre un diputat dels tres que tenia. «No és un bon resultat, però no estem morts», va afirmar Carles Castillo, número u de la llista socialista. La CUP, que no tenia cap representant, en va treure un, igual que Catalunya Sí que es Pot, que manté el que en solitari tenia ICV-EUiA.

Amb un cens de 561.910 votants potencials (inclosos 14.590 ciutadans tarragonins residents a l'estranger), la circumscripció va elegir 18 diputats. A Tarragona es va fer encara més evident que en altres llocs de Catalunya l'augment generalitzat de la participació electoral. Hi va haver cues en nombrosos col·legis, tant a la capital com en poblacions com Reus, Cambrils i Salou. Una altra prova d'això va ser que en molts col·legis de la capital van témer quedar-se sense sobres per a les paperetes de les diferents candidatures. La Junta Electoral Provincial va facilitar més sobres i treballadors municipals els van anar repartint pels col·legis que els

necessitaven.

La jornada electoral a la província de Tarragona va transcórrer en termes generals amb normalitat, encara que en algun moment es va témer que hi hagués complicacions meteorològiques més importants. En algunes poblacions de les comarques del Tarragonès i del Baix Camp, com és el cas de Reus, la forta tempesta que va descarregar a la matinada va inundar diversos col·legis electorals. Tot i això, les brigades municipals van actuar amb rapidesa i van aconseguir que les taules es constituïssin amb normalitat.

Notícies relacionades

UNA MONJA APLICADA / La picaresca també va aparèixer en alguna taula, però es va quedar  en anècdota. Aquest és el cas d'una de les monges de les Germanetes dels Pobres de Reus, que va anar acompanyant a votar un per un diversos avis al col·legi General Prim. Alguns interventors li van cridar l'atenció perquè tots els seus votants agafaven paperetes del PP, però no es va fer constar oficialment cap incidència a la taules.

La jornada també va ser frustrant per a Gerard Bargalló, líder de Podem a Reus i número u de la llista de Catalunya Sí que es Pot a Tarragona. Bargalló no va poder votar perquè un recent canvi de domicili va provocar que no estigués a les llistes de l'institut Salvador Vilaseca de Reus, on havia de votar, ni en les del seu anterior col·legi electoral.